Гърция дава под аренда пътищата си и събирането на тол-таксите

Строителството, поддръжката и експлоатацията на пътните артерии на Гърция преминават окончателно и завинаги в ръцете на частници, съобщават гръцките вестници в петък, цитирани от БТА.

"Пет магистрали променят начина на живот на страната. 7 милиарда евро за 761 километра от националната мрежа до 2012 г.", съобщава в заглавие вестник Катимерини. "Златоносен подарък за големите строителни предприемачи. Пунктовете за събиране на магистрална такса се предават на капитала", оценява в заглавие органът на парламентарно представената Гръцка комунистическа партия - вестник Ризоспастис.

Министърът на околната среда, градоустройството и обществените строежи Георгиос Суфляс, обяви в четвъртък сроковете за изграждане на шест пътни артерии. Това ще стане чрез договори за аренда на обща стойност около 7 милиарда евро. Суфляс подчерта, че изпълнителите ще получат правото да експлоатират построените от тях магистрали за срок от 30 години. След това ще бъдат обявени нови конкурси за ремонт и даване под аренда на пътните артерии, пише в петък атинският вестник Експрес.

Според министъра възлагането на строителството на новите магистрали ще приключи до април 2006 г. при срок на завършване максимум до шест години и половина от ратифицирането на договора за аренда от парламента. Финасирането на новото пътно строителство вече е осигурено, като близо един милиард евро ще бъдат предоставени от гръцката държава и още толкова - от фондовете на ЕС.

Останалите средства ще бъдат набавени от частниците, които спечелят конкурса за аренда - посредством банкови заеми, които няма да бъдат гарантирани от държавата.

Суфляс отбеляза, че до лятото на 2006 г. министерството му ще е възложило изпълнението на строителни работи на обща стойност 14 милиарда евро, включително и въпросните шест пътни артерии.

Гръцкият министър на околната среда, градоустройството и обществените строежи каза още, че експлоатирането на пунктовете за събиране на магистрална такса по цялата пътна мрежа на Гърция ще бъде предоставено на фирмите, които ще поемат изграждането на новите магистрали. Държавни ще останат само пунктовете за събиране на магистрална такса на магистралата Егнатия, каза Суфляс.

Новите магистрални обекти, с изключение на авто-тунела, който ще минава под дъното на Солунския залив, ще бъдат изградени предимно в Централна Гърция и на полуостров Пелопонес.

Срокът за подаване на оферти за изграждането им ще бъде до края на тази година, съобщават гръцките вестници.

Споделяне

Още от Балкани