Заболелият Василис Рапанос се отказа от поста финансов министър

Гърция е нарушавала споразумението с ЕС и МВФ, сега иска облекчаването му

Волфганг Шойбле: Гърците да спрат да искат и да се заемат с реформите

Премиерът Андонис Самарас и отказалият се поста финансов министър Василис Рапанос

През 2010 и 2011 година Гърция системно е нарушавала споразумението си с ЕС и МВФ, по силата на което получава стотици милиарди евро помощ, спасяваща я от банкрут. Въпреки това новото правителство на страната се кани да поиска от кредиторите си разсрочване на фискалните цели и облекчаване на условията, заложени в споразумението.

Гръцкият вестник "Вима", цитиран от БТА, пише, че страната е нарушила споразумение с ЕС и МВФ, като е назначила близо 70 000 държавни служители през периода 2010-2011 г.. Вестникът се позовава на първоначален вътрешен доклад на постоянната мисия на тройката (ЕС, Европейската централна банка, МВФ), както и на доклад на изпълняващия длъжността министър на финансите Георгиос Заниас.

Анонимен представител на тройката, цитиран от "Вима", е посочил, че докато правителството начело с ПАСОК е приемало закони, ограничаващи броя на държавните служители, в същото време са били назначавани нови държавни служители. Според източника други 12 000 души са били назначени в местните власти, докато официално са били в ход мерки за икономии чрез сливане на общини.

Докладът, който Заниас трябва да предаде на Василис Рапанос - министъра на финансите, определен след изборите на 17 юни, разкрива, че все още официално има 692 000 държавни служители, без промяна, при положение че 53 000 са се пенсионирали през 2010 г. Докато през 2011 г. са се оттеглили 40 000 държавни служители, то всъщност нетното намаление е било само с 24 000, посочва в."Вима".

За период от две години международните кредитори са предоставили на Гърция помощ от общо 347 милиарда евро – два заема от 110 и от 130 милиарда и отписване от дълга на 107 милиарда, което общо се равнява на един и половина пъти брутния вътрешен продукт на страната или на 31 000 евро на глава от населението, пресмята агенция АФП.

Същевременно новото гръцко правителство се кани да постави официално искането си за отлагане на целите за оздравяване на икономиката и за оспорване на мерките, предвидени в меморандума с кредиторите.

Правителството ще поиска удължаване с две години на срока за намаляване на дефицита до 2.1% от БВП от 9.3% през 2010 г. Това обаче ще изисква кредиторите да отпуснат още пари на Атина - вероятно от порядъка на 16-20 млрд. евро.

Като се позовава на текста на проектопрограма на новото гръцко правителство, агенция Ройтерс съобщи, че Атина освен това се обявява за замразяване на съкращенията на държавни служители, каквито, както се оказа досега реално почти не са извършени. 150 000 места в администрацията трябваше да бъдат съкратени до 2015 г., а само тази година - 15 000.

Освен това се предвижда намаляване от 23 на 13% на ставката за ДДС за ресторанти и фермери, удължаване от 1 на 2 години на срока за отпускане на помощи за безработни, намаляване на данъчната тежест за гражданите, като те няма да бъдат принуждавани да плащат вноски, които надхвърлят 25% от доходите им.

Волфганг Шойбле: Гърците да спрат да искат и да се заемат с реформите

Новото гръцко правителство трябва да спре да иска нови помощи, а да се заеме с мерките за реформи, които бяха договорени в замяна на предишните спасителни планове с европейските партньори, заяви в неделя германският финансов министър Волфганг Шойбле.

С необичайно рязък тон германският финансов министър каза пред в. "Билд ам зонтаг", че Гърция е загубила много от доверието на Европа по време на кризата, което личи и от проучване на общественото мнение, покриващо четири от най-големите държави, и публикувано във вестника. "Най-важната задача пред новия премиер (Андонис) Самарас е да прилага договорената програма бързо и без отлагане, вместо да се пита колко още могат да направят другите за Гърция", каза Шойбле.

Проучване сред 4 000 души в Германия, Франция, Испания и Италия показа, че 78 процента от германците и 65 процента от французите искат Гърция да напусне еврозоната, а в Испания и Италия подкрепа за прогонването на Гърция са изказали съответно 51 процента и 49 на сто.

"Едно нещо е ясно: не можем да допуснем всичко да бъде предоговорено. Не можем да приемем и да бъдат правени отстъпки. Точно обратното: важи всичко договорено досега", отбеляза германският външен министър Гидо Вестервеле преди редовната среща на външните министри от ЕС в Люксембург.

Вакуум във властта в Гърция

В същото време обаче в страната има вакуум в лидерството, след като новоизбраният премиер Андонис Самарас е в болница след операция на очите и ще пропусне срещата на върха на ЕС в края на седмицата, която се определя като особено важна за Атина и е поле за предоговаряне на условията в споразумението на страната с международните кредитори.

Премиерът, ще бъде изписан от болницата в понеделник, но остава под лекарско наблюдение като не му се разрешава да се разхожда. Здравословното му състояние не позволява да пътува нито със самолет, нито с кола.

Определеният пък за финансов министър Василис Рапанос също влезе в болница в петък след припадък, придружен със силни болки в корема, гадене, виене на свят, потене и слабост. В понеделник стана ясно, че той се еотказал да заеме поста.Премиер Самарас е приел искането на Рапанос и му е пожелал бързо възстановяване. Рапанос заявил, че не е успял да пребори здравословен проблем и след консултация с лекари е отхвърлил предложението да стане финансов министър.

Междувременно беше отложено днешното посещение на инспекторите от ЕС, Европейската централна банка и Международният валутен фонд, които трябваше да направят преглед на напредъка на Гърция в изпълнение на спасителни условия.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани