Гърция е обхваната от пожари, магистралата Атина - Ламия вече е отворена

Министерството на външните ни работи призовава да не се пътува към южна Гърция

Гърция е обхвана от стотици горски пожари, като силният вятър пречи за тяхното потушаване. За последното денонощие са възникнали нови огнища, а огнеборец и доброволец в гасенето загубиха живота си. Това съобщи на извънреден брифинг заместник-министърът по въпросите за защитата на гражданите Никос Хардалиас, отговарящ за координирането на действията при кризисни ситуации, цитиран от агенциите.

Качеството на въздуха в Атина e станало почти непоносимо заради дима от горските пожари, които достигнаха до предградията на града. Това заявиха жители на гръцката столица, цитирани от ДПА.Над града се стели пепел и се носи миризма на дим.

Властите инструктираха жителите на Атина да затворят всички прозорци и да не излизат от домовете си, след като през цялата нощ северно от града горяха пожари.

За последните 24 часа в Гърция са възникнали 98 нови пожара. Днес силите на гражданската защита гасят 154 пожара по цялата територия, каза Хардалиас.

По думите му най-опасните пожари са регистрирани в централната област Атика, на остров Евбея и в областта Илия.

В апокалиптични сцени тази нощ и рано сутринта в събота фериботи евакуираха 1153 души от крайбрежното селище Ливни и плажове на остров Евия, след като пламъците от големия горски пожар, бушуващ от дни, отрязоха всички останали начини за бягство.

Хората стискаха в ръце бебета и носиха възрастни хора в столове, качвайки се на малките фериботи, за да избягат.

Друг голям пожар бушува в южния район на Пелопонес Мани, където заместник-кметът на Източен Мани Елени Дракулаку заяви пред телевизия ЕРТ, че 70 процента от района е разрушен. Това е библейска катастрофа, ние говорим за три четвърти от общината, заяви Дракулаку и призова за още помощ по въздух.

Днес се сблъскахме с нов фронт в района на Древна Олимпия, както и в областите Месения, Мани, Толофон, Фокида, Фтиотида, Гревена и на остров Крит, уточни заместник-министърът. Той увери, чевластите са мобилизирали всички ресурси за борба с пожарите.

Заместник-министърът изрази дълбоки съболезнования във връзка с гибелта на доброволец при гасене на пожар в градчето Ипократио Полития в Атика. По-рано в една от столичните болници почина 38-годишен пожарникар. Той е получил тежка травма на главата, след като електрически стълб е паднал върху него.

Междувременно от българското Министерство на външните работи призова да не се пътува до Гърция. Посолството ни в Атина разпространи информация относно актуалните огнища на пожари в Гърция към 13 часа на 7 август.

Пожарът, започнал от Варибоби, северно от Атина, продължава да се разраства, въпреки усилията за неговото ограничаване. Горят незасегнатите до този момент части на Варибоби и Тракомакедонес, който бе евакуран в петък.

Евакуирни са и жителите на Милеси, Маркопулу Оропу, Бафи, Мавросувала и Левиди.

Днес сутринта, съобщение да се евакуират към Дрося са получили жителите на Агия Скепи, Агия Параскеви, Капитения, Врисаки и Лофос Куремену.

През нощта силен фронт е преминал през магистралата Атина - Ламия при изхода за Маркопулу, като пламъците се насочват към Оропос. Гори гъст боров масив до Малакаса. Активен и мощен е и фронтът до Агиос Стефанос.

Пожарът в северната част на остров Евбея се разраства на територия два пъти по-голяма от тази на пожара в Атика. Простира се от Лимни на западния бряг на острова до Агия Ана от източната му страна, като продължава в югоизточна посока към Киринтос и Мантуди.

Активен фронт на пожара има и към Каливия, Трупи и Прокопи. Северният фронт е от Каламуди и Палеохори към Ровиес, който е бил напълно опожарен.

На запад, огнеборците се опитват да ограничат пожара обградил Симия. През нощта битка с огнената стихия е водена при Метохи, Каливия, Спатари, Трупи, Прокопи, Ровиес, Марули, Кокиномилиа, Крионеритис и Цапурниа. 1300 души са евакуирани по вода от Лимни през нощта.

Усложнена остава ситуацията и на Пелопонес. Активи са огнищата при Ламбети, Древна Олимпия, Лалас и Немута, както и Влахоули. Продължава битката с огнената стихия и в източната част на полуостров Мани.

Магистралата Атина - Ламия беше затворена за трафик в двете посоки, а движението бе възстановено в късния следобед в събота.

Във връзка с необходимостта от осигуряване на пътен коридор за евакуация на жителите на засегнатите селища, входни точки Варибоби и Богиати (Агиос Стефанос) ще останат отворени за трафик само в посока Атина.

Всички пътни такси от Тива към Атина, както и по обиколните пътища, използвани като алтернатива на магистралата Атина - Ламия, са премахнати.

Поради затруднена видимост остава затворена (между 198-ми и 210-ти км) отсечката Коринт – Триполи - Каламата. Движението се осъществява по стария път Триполи - Каламата, както следва:

- в посока Каламата: движението по отсечката Коринт-Триполи-Каламата се отбива при 192-ри км (пътен възел Алфио);

- в посока Атина: движението по отсечката Коринт-Триполи-Каламата се отбива при 210-ти км (пътен възел Кипарисия).

По стария път Триполи - Каламата се е образувало голямо задръстване и в тази връзка движението на моторни превозни средства с тонаж над 1.5 тона е забранено.

Информация за пътната обстановка и промените в трафика може да се открие на: http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=104146&Itemid=2684&lang.

Операторът на гръцката електроразпределителна мрежа обяви днес, че всички проблеми, свързани с електроподаването са отстранени. На този етап не се предвижда въвеждането на временен режим на тока. Същевременно предупреждават, че при рязко влошаване на пожарната обстановка и възникнала необходимост, ще преминат към временно прекъсване на тока.

Вследствие на пожарите, качеството на въздуха в цяла Атика допълнително се влоши през изминалото денонощие, като нивото на финни прахови частици се повиши най-вече в северните и източни райони.

Препоръките към гражданите са да не отварят прозорците и при излизане навън да носят маски с висока степен на защита (N95, ΚΝ95 или FFP2). Особено внимание следва да се обърне на предпазването на децата, както и на другите рискови групи.

Засега няма близка перспектива за погасяване на пожарите и не се препоръчва пътуване към Южна Гърция. Появилите се на определени места ветрове от 70 км/час доведоха до появата на нови огнища.

Посолството в Атина продължава да следи развитието на ситуацията, като е осигурено денонощно дежурство за оказване на съдействие на българските граждани на телефоните на мисията:

+30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107, както и на мобилен телефон: +30 693 70 96 220. ​

Споделяне

Още от Европа