Гърция е парализирана от 24-часова стачка в държавния и частния сектор

Гърция е парализирана от 24-часова стачка в държавния и частния сектор

Гърция е парализирана в четвъртък от нова 24-часова обща стачка, свикана от двата основни синдиката в страната в знак на протест срещу внесения от правителството нов законопроект за промени в пенсионната система, който се очаква да бъде гласуван този месец.

В стачката ще участват и браншовите сдружения на работещите в частния и държавния сектор, съобщават медиите.

По същия повод протести е насрочил и синдикатът на комунистическата партия ПАМЕ.

Заради стачката няма да се движат автобуси, тролеи, метрото, електрическата железница и трамваите. Железничарите и моряците също ще се включат в стачката.

В нея ще участват още държавни служители, преподаватели, лекари и адвокати.

След третия непосилен меморандум с кредиторите и след шест години на безмилостна атака срещу трудовите и осигурителни права и непрестанното подценяване на нашия живот, търпимостта на обществото и на работещите се изчерпа...продължаването на същата катастрофална политика от страна на правителството, води до обедняване на гръцкото общество, и тя няма да остане без отговор, се казва в съобщение на Общата конфедерация на труда ГСЕЕ, която е най-голямата синдикална централа в страната, обединяваща хиляди работещи в частния сектор.

От своя страна другият синдикат ПАМЕ призова работещите, безработните, жените, пенсионерите и бедните фермери на обща борба срещу престъплението, подготвяно от едрия капитал, правителството и ЕС във вреда на социалната осигуреност.

Стачката е втора поред от идването на власт на партията СИРИЗА. Първата такава проява бе на 12 ноември.

Във връзка с предлаганите от правителството промени медиите посочват, че в бюджета на Гърция за следващата година са заложени мерки за икономии в размер на 5,7 млрд. евро, и че до средата на декември управляващата коалиция следва да одобри втори пакет от реформи и рестрикции, за да осигури получаването на транш от още един милиард евро. В резултат на гласувани мерки за икономии миналия месец Гърция се сдоби с 2 млрд. евро и с още 10 млрд. за рекапитализация на нейните банки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят