Гърция е получила искането на Анкара за екстрадирането на осемте военни

Гърция е получила искането на Анкара за екстрадирането на осемте военни
Гърция е получила искането на Турция за екстрадиране на осемте военни, преземили военен хеликоптер на летище в град Александруполис часове след неуспешния опит за преврат за сваляне на Ердоган, съобщава изданието Нюз.ин. 
 
Искането е получено от гръцкото външно министерство, което го е предало на министерство на правосъдието, според дипломатически източници.
 
Осемте турски военни се намират в полицейски участък в района на областта Атика в очакване да им бъдат разгледани внесените от тях молби за предоставяне на убежище в Гърция. 
 
Преди седмица Турция поиска официално от Гърция да екстрадира осемте нейни военни. 
Според първоначални информации молбите за убежище на шестимата пилоти и двамата инженери трябва да бъдат разгледани на 19, 23, 24 и 25 август.
 
Турция иска да ги съди по обвинения в нарушение на конституцията на страната, опит за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган и участие в опита за преврат.
 
Осемте отхвърлиха обвиненията и казват, че се страхуват, че ще бъдат убити, ако се върнат в Турция. Гръцката им адвокатка Ставрула Томара заяви за вестник "Катимерини", че те само са изпълнявали заповеди от началниците си и нямат никакви връзки с опита за преврат.
 
Тя каза също, че не е било възможно клиентите ѝ да са участвали в опита за преврат, защото се намирали на 30 км североизточно от Истанбул, далече от Мармарис, където президентът Ердоган беше по време на опита за преврат.
 
Адвокатката изрази също така опасения, че Турция ще използва въпроса за екстрадицията, за да отмени договора между Брюксел и Анкара за мигрантската криза.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?