Гърция е предпочитано от българите място за почивка зад граница

Гърция е предпочитано от българите място за почивка зад граница

Гърция е предпочитаната дестинация на българите за почивка зад граница. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за пътуванията на българите зад граница и за посещенията на чужденци у нас през юли.

Спрямо същия месец на миналата година на почивка в южната съседна страна са заминали с 63% повече сънародници, отколкото преди година, като на гръцкото крайбрежие са почивали 51.4 хиляди души.

Причините Гърция да бъде избирана за почивка, са близостта ѝ и привлекателните цени и условия, които гръцките туристически обекти предлагат на спадналия заради кризата поток туристи. Избралите да почиват в Гърция българи твърдят, че плащат същите пари, а в някои случаи и по-малко, отколкото, ако са на българското Черноморие, при това почиват при по-хубави условия.

Спрямо миналата година повече сънародници са почивали през юли спрямо същия месец на миналата година в Португалия (28.5% ръст), Македония (26.2%), Турция – предпочитана за почивка задгранична дестинация допреди няколко години – 7% повече.

Същевременно е спаднала посещаемостта на централноевропейски и западни дестинации, които остават скъпи за джоба на българина.

През юли зад граница са почивали или са направили екскурзии (включително с цел пазаруване) 135 хиляди българи. След Гърция като първенец с 51 хиляди почиващи българи се нарежда Сърбия – 19.8 хиляди, Румъния – 16.2 хиляди и Турция – 14.5 хиляди.

По същото време страната ни е била посетена от 1.47 млн. чужденци, от които 857 хиляди са туристите и летовниците. Броят на чуждите посетители е с 5.8% по-малко, отколкото през юли миналата година.

Най-голям остава броят на летовниците от Германия – 155 хил. души, следвани от румънската "инвазия" по Черноморието – 79 хиляди. Руснаците са били 65 хиляди, следвани от поляците – 63 хиляди, и от гражданите на Великобритания – 59 хиляди.

Традиционно най-много транзитно преминали страната ни са турските граждани – 103 хиляди, следвани от румънците - 78 хиляди, германците – 39 хиляди, австрийци – 21 хиляди и др.

Споделяне

Още от Бизнес