Гърция е скована от поредна общонационална стачка

Гърция бе отново парализирана в четвъртък от поредната 24-часова общонационална стачка на работниците в публичните услуги и транспорта, насочена срещу строгите мерки на правителството. Това е третата подобна стачка от един месец насам.

Отменени са полети, а повечето училища и болници са затворени след призива за участие в протеста, отправен заради 24-часовия протест, организиран от двата основни профсъюзи в страната.

Правителството обяви, че разбира обществения гняв срещу повишаването на данъците и орязването на заплатите, но отказва да отстъпи, съобщи ББС.

Шефовете на асоциацията на работодателите обаче обвиниха стачниците, че се опитват да превърнат Гърция в благотворителна организация.

Бюджетният дефицит на Гърция е 12.7%, повече от четири пъти по-висок, отколкото правилата в еврозоната разрешават. Правителството обеща да го свие до 8.7% тази година и да намали държавния дълг от 300 милиарда евро, като свие заплатите в публичния сектор, вдигне пенсионната възраст и увеличи данъците.

След като мерките бяха обявени миналия месец, последваха стачки и демонстрации. В четвъртък хиляди протестиращи се присъединиха към шествието до сградата на парламента в Атина.

В протестите се включиха Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ) и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ), които представляват половината от петте милиона работници и служители в Гърция. Участват и полицаи, пожарникари и митничари. Болниците приемат само спешните случаи, а новинарските емисии са отменени заради стачката на журналистите.

Според синдикатите подкрепеният от Европейския съюз рестриктивен план наранява бедните и утежнява икономическите проблеми на страната.

"Те се опитват да накарат работниците да платят цената за кризата", заяви лидерът на ГСЕЕ Янис Панагопулос. Според него планираните мерки няма да бъдат ефективни.

Нова обща стачка е планирана за 16 март.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?