Гърция е във вихъра на дефлацията

Потребителските цени в Гърция през ноември продължиха да падат и на годишно ниво са намалели с 2,9 процента, сочат официални данни в Атина, цитирани от агенция МИА и от БТА.

Дълготрайното намаляване на цените до голяма степен е резултат от драстичните мерки на икономии, които твърде задлъжнялата Гърция трябваше да вземе в замяна за международната финансова помощ, необходима, за да се избегне банкрут.

Най-голямо намаление на цените е регистрирано при облеклата и обувките, където цените паднаха средно с 11,5 процента. Цените в секторите на образованието и комуникациите са намалели с 4,2 процента.

През март индексът на потребителските цени в Гърция падна за пръв път от 45 години насам, от май 1968 г. В рамките на бюджета за 2014 г., който беше гласуван от парламента в Атина този уикенд, идната година Гърция очаква спад на цените от 0,5 процента в сравнение с намалението от 1,7  процента през тази година.

Според специалистите трайната дефлация е особено вредна за икономиката и нейния растеж, тъй като води както до замразяване на предприемаческата активност, така и до свиване на потребителското търсене.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?