Гърция: Финансовият министър - в болница, премиерът - с предстояща очна операция

Здравословни проблеми се стовариха върху главата на новото гръцко правителство часове преди да положи клетва, предадоха информационните агенции.

В петък новият гръцки министър на финансите Василис Рапанос, на 65 години, бе приет следобед в болница в Атина. В късния следобед все още нямаше информация за здравословното състояние на министъра, като се чакаше официално съобщение от болницата.

Телевизия Нет съобщи, че състоянието на Рапанос не е сериозно, но лекарите препоръчват той да остане в болницата два-три дни. Това може да означава, че днес Рапанос няма да може да положи клетва като министър.

Новоизбраният гръцки премиер Андонис Самарас също беше приет за кратко в друга атинска болница заради отлепване на ретината. Гръцката държавна телевизия съобщи, че той се е върнал на работа, но ще постъпи отново в болница в събота, за да му бъде направена операция.

Василис Рапанос ще играе ключова роля в новото гръцко правителство. Той е водеща фигура в местния банков сектор и преподавател в Атинския университет от 1992 г. Той бе президент на най-голямата банка в Гърция - Националната банка на Гърция (която е собственик на българската ОББ - бел. ред.), от декември 2009 г.

Рапанос, който е близък до социалистите от ПАСОК, участваше в управлението на страната в социалистическите правителства и управляваше експертния съвет в министерството на икономиката и финансите от 2000 до 2004 г., по времето, когато Гърция прие еврото.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани