Гърция готова да приеме името Северна Македония за разрешване на спора със Скопие

Висш гръцки представител даде да се разбере, че Атина е готова да приеме името "Северна Македония" за своята северна съседка, с което да се сложи край на 19-годишния спор, възпрепятстващ амбициите на Скопие за присъединяване към ЕС и НАТО.

Името "Северна Македония" отговаря на предвидения от Атина начин за уреждане на спора, заяви гръцкият заместник-външен министър Димитрис Дроцас в понеделник.

Ако македонският премиер Никола Груевски отхвърли предложението, "той ще трябва да обясни на македонския народ защо го лишава от неговата европейска перспектива", добави Дроцас.

Атина категорично се противопоставя на името Македония – същото име, което носи северната провинция на Гърция. Македонските власти обаче твърдят, че всяка промяна на името Македония е заплаха за идентичността на страната.

Атина също така е на мнение, че конфликтът трябва да се разреши преди Скопие да започне преговори за членство в ЕС, за които е нужна единодушна подкрепа от всички страни членки на Съюза.

Индикации за наличие на потенциален напредък в решаването на проблема се появиха в края на февруари, когато посредникът на ООН Матю Нимитц заяви, че Атина и Скопие обменят позиции по темата и че бъдещето име на Бивша Югославска република Македония (под каквото название Македония е международно призната в ООН) може да включва географски определител.

Запитан дали американската администрация не притиска Атина да отблокира пътя за влизането на Скопие в НАТО, гръцкият заместник-министър не даде конкретен отговор. Той заяви, че определи страни, включително САЩ, искат скоро да бъде намерено решение, което да позволи на Скопие скоростно влизане в НАТО.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?