Гърция готви двустранни споразумения за рестартиране на туризма с България и други страни

Гърция готви двустранни споразумения за рестартиране на туризма с България и други страни

Гърция ще сключи междуправителствени споразумения в областта на туризма с България, Австрия, Израел и Кипър, съобщи гръцката телевизия Скай. Очаква се към тях да се прибавят и други страни, които изглежда се справят по-добре с коронавируса, като Дания, Норвегия, Чехия и Австралия.

Целта на тези двустранни споразумения ще бъде да се създадат безопасни коридори, чрез които Гърция да привлече колкото се може повече туристи през летния сезон.

В понеделник гръцки сайт за новини от сферата на туризма публикува информация, като се позова на Българо-гръцката търговско-промишлена палата, според която между двете страни е подписано двустранно споразумение, което предвижда от 1 юли 2020 г. да бъде възможно гражданите да пътуват между двете страни без карантина за 14 дни.

От българското Министерство на външните работи обаче веднага обявиха, че няма подписано двустранно споразумение между България и Гърция за пътуване на граждани без карантина.

В началото на следващата седмица се очаква гръцкото правителство да представи цялостен план за рестартиране на туризма, фактически блокиран след началото на епидемията от коронавирус през март. Вчера Европейската комисия даде насоки и препоръки към страните членки как може да стане това.

Всекидневникът "Катимерини" пише за "операция за спасяване на туризма" и съобщава, че Гърция оценява положително насоките, които вчера даде Европейската комисия за отварянето на границите и подновяване на туристическия обмен. По-конкретно Атина е удовлетворена от препоръката да не се изисква да бъдат оставяни празни седалки в самолетите, както и от обстоятелството, че акцентът се поставя върху епидемиологичната ситуация във всяка страна - показател, по който Гърция има отлични постижения.

Икономическият вестник "Нафтемборики" пише, че след обявяването на насоките на Комисията с нетърпение се очаква и обявяването на правителствения план в сектора на туризма, върху който се нанасят последни щрихи. Според източници на вестника той ще се основава на четири стълба, а именно: отваряне на въздушния транспорт, подкрепа на заетостта, финансова подкрепа и здравни протоколи.

Източниците твърдят, че правителството разглежда възможността за намаляване на ДДС в транспорта. Вече е постигната яснота по съдържанието на здравните протоколи, които ще бъдат следвани, а в сектора на заетостта се предвижда ротационна заетост с намалени възнаграждения с 50 процента, като държавата ще покрие част от загубите, които достигат до 60 процента. Така стойността на труда, която е за сметка на фирмите, ще се ограничи с около 75 процента, а заетите ще работят по-малко часове.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?