Гърция губи пет процента от БВП заради данъчни измами

Гърция може да спечели еквивалента на пет процента от брутния вътрешен продукт (БВП), ако намали данъчните измами, заяви еврокомисарят по митническата и данъчна политика и борбата с измамите Алгирдас Шемета в интервю за вестник "Катимерини", цитирано от БТА в понеделник.

Европейската комисия взема мерки срещу данъчните измами, защото те струват на правителствата не по-малко от един трилион евро, отбеляза комисарят.

"Планът, който представи комисията, може да нанесе сериозен удар на укриването на данъци в Европа. Предложихме над 30 мерки за подобряване на прозрачността и обмяната на информация", заяви Шемета.

Правителството в Атина възнамерява да проведе реформа на фискалната система догодина, за да се пребори с данъчните измами - едно от изискванията на международните кредитори. На 13 декември представителите на еврозоната се съгласиха да предоставят на Гърция около 50 милиарда евро, като по този начин беше избегнато изпадането в неплатежоспособност на страната.

Според експерти сивата икономика в Гърция е представлявала над една четвърт от БВП през 2011 г. - най-високото ниво в ЕС. "Според оценки на комисията, от 53-те милиарда евро данъци, които се дължат на държавата, 15-20 процента биха могли да бъдат събрани", заяви Шемета.

Мерките, които ще бъдат въведени догодина, би трябвало да повишат приходите от такси и данъци с 2,5 милиарда евро между 2013 и 2014 г.

"Всеки европейски гражданин губи около 2000 евро годишно заради данъчните измами", заяви в заключение еврокомисарят.

Същевременно Европейският съюз обяви, че събирането на данъци в Гърция все още изостава значително от някои ключови цели, които трябва да бъдат изпълнени, за да бъде намалено дълговото бреме на страната.

Експертната група на ЕС, която помага на Гърция в борбата с кризата, довела я до ръба на фалита, отбелязва в днешния си тримесечен доклад, че Атина все има проблеми в справянето със стари неуредени искове. Два месеца преди края на 2012 година страната изоставаше с около един милиард евро от целта да възстанови 2 милиарда евро.

Групата посочва, че Гърция е направила само 88 одита на големи данъкоплатци - доста под целевите 300 за 2012 година, както и 467 на "много богати лица", значително по-малко от заложените 1300.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани