Гърция харчи 2 милиарда евро повече от предвиденото за Олимпийските игри

Гръцкият министър на обществените строежи вчера за първи път публично изрази съмнения дали наистина е разумно домакинството на Атина на тазгодишните Олимпийски игри - пред лицето на ценовия преразход в размер на близо два милиарда евро при първоначален бюджет от 4,6 милиарда евро. Георгиос Суфляс, министър на околната среда, териториалното устройство и обществените строежи каза пред парламентарната комисия: "Трябва да попитам, дали нашата страна трябваше да се ангажира с организирането на игрите."

Неговото изявление идва по-малко от 10 седмици преди церемонията по откриването на 13 август и в обстановка на растящо безпокойство дали Атина може да осъществи успешно събитието. Цифрите, представени вчера в парламентарната комисия, сочат, че бюджетът от 1,1 милиарда евро за изграждане и модернизиране на спортните съоръжения вече е надхвърлен с 500 милиона евро.

Бюджетът на сигурността нарастна от 650 милиона евро до 1,2 милиарда евро заради повишената заплаха от терористична атака. През 1997 г. Гърция приветства като триумф решението на МОК да върне тазгодишните игри в родното им място.

Но тежестта на финансирането вече тласна бюджетния дефицит на Гърция над тавана, позволен от Пакта за стабилност на еврозоната. Очаква се през тази година дефицитът да достигне 3,2 процента от Брутния вътрешен продукт за втора поредна година.

Общото превишаване на разходите за олимпийската подготовка се очаква да достигне 2 милиарда евро, след като се прибавят допълнителните разходи за изграждането на новата крайградска влакова и трамвайна система на Атина.

Предишното социалистическо правителство на Гърция реши да финансира игрите в Атина изцяло от бюджета за държавните инвестиции, след като първоначалният план за включване на финансиране от частния сектор се сблъска с политическа опозиция.

Диспутът около финансирането доведе до значително забавяне в обявяването на търговете за свързаните с игрите проекти. Изграждането на новите спортни стадиони, олимпийските селища и сградите за медиите започна през 2001 г., четири години след като Атина беше избрана за домакин.

Гърция се съгласи с МОК да построи 35 олимпийски средища с цел да предоставят след игрите, развлекателни възможности за жителите на разположените в съседство небогати предградия. Най-голямото превишаване на разходите се дължи на ефектния проект, създаден от италианския архитект Сантяго Калатрава- покрива от стъкло и метал за главния спортен стадион и по-малък покрив за велодрума и на амбициозния ландшафтен план за главния спортен комплекс.

Проектната цена на двата покрива нарастна от 171 милиона евро до 256 милиона. Ландшафтните разходи се увеличиха от 80 милиона евро до 120 милиона. Свързаните с игрите проекти бяха поставени под по-строг надзор след идването на власт през март на дясно-центристкото правителство. Но натискът от страна на МОК да бъдат завърешни обектите до средата на юли ще тласне цената им още по-нагоре, каза вчера вископоставен служител от Министерството на културата.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: