Гърция хванала 17.5 т негодно белгийско месо, предназначено за България

Пратка с негодно за консумация замразено белгийско месо е преминала цяла Европа и част от него е пласирана в България, преди да стигне до Гърция. Това твърди гръцкият вестник „Етнос", цитиран от информационните агенции у нас в неделя.  

Пътят на пратката е започнал от Белгия на 3 октомври с крайна дестинация България. На българския пазар са били пласирани 2.5 тона от негодното за храна месо. Останалите 17.5 тона, натоварени в камион, стигнали в Гърция на 11 октомври.

Гръцкият вестник не дава повече данни за пратката.

Потърсен за коментар от БНР, директорът на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) д-р Жеко Байчев каза, че тази информация е неофициална за оглавяваната от него служба. „Друг е въпросът, ако ветеринарно-медицинската служба на Гърция ни сезира и ни обясни за какво става дума. Как така от Белгия тръгва някакво месо, предназначено за България и пристига в Пирея, където са хванати 17 и половина тона. Кой го превозва? Защо не ни информират от Пирея?”, запита Байчев.

Според него, за да извърши проверка екип на НВМС, трябва много време, защото в България имало 250 хиляди обекта, където такова месо може да се е продавало или преработвало.

„Трябва да проучим кой е пуснал от Белгия подобна пратка и с каква дестинация – България или Гърция, и какви количества има в момента в Гърция, както и къде се губят тези два и половина тона и дали са наистина в България”, заяви още той.

Ако се докаже, че такова месо наистина е било насочено за България, това ще е вторият публично скандален случай с негодно за консумация месо от европейска държава, предназначено за България. Преди време в страната бяха открити тонове 20-годишно ирландско дълбоко замразено месо.

След скандал с фирмата вносител, месото бе унищожено в екарисаж.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?