Гърция и Израел обсъждат проекти за пренос на газ и електроенергия до Европа

Гърция и Израел обсъждат конкретни инвестиционни проекти за пренос на природен газ от Източното Средиземноморие през Гърция до Европейския съюз, а също и за изграждане на електрическа връзка между Израел, Кипър и Гърция. Това обяви гръцкият министър на околната среда, енергетиката и климатичните промени Янис Маниатис, придружавал премиера Андонис Самарас при посещението му в Израел, съобщава агенция АНА-МПА.

Маниатис призовал израелски петролни компании да участват в търговете, които Гърция ще обяви през 2014 г. за извършването на изследвания за въглеводороди в Йонийско море и в морски район южно от о-в Крит.

В подписана от ресорните министри съвместна декларация се споменава и за сътрудничество на двете страни в оползотворяването и изследването на природните ресурси в Средиземноморския басейн.

Обсъжданите проекти за пренос на открития в Израел природен газ предвиждат изграждане на тръбопровод по дъното на морето до о-в Крит и оттам първата алтернативна връзка продължава на север и се свързва с вертикалния тръбопровод между Гърция и България за захранване с газ на Балканите, а втората връзка е в посока към Адриатика и стига до Италия, която изрази интерес за покупка на израелски газ.

Разискван е бил и проект за свързване на електрическите мрежи между Израел, Кипър и Гърция. Става дума за полагането на кабел по дъното на морето с мощност 2000 мегавата, който ще свързва електрическите мощности на Израел с тези на Кипър и Гърция.

Инвестицията за газопровода се изчислява на 5 млрд. евро, а за електрическия кабел - на 3,5 млрд. евро. Израелската страна е поискала да бъде проучена възможността за финансиране на газопровода от европейски фондове, а за електрическата връзка е била обсъдена перспективата за участие на частни компании във финансирането на проекта.

Обсъждаме всички алтернативни възможности и решения за строежа на инфраструктура за пренос на природен газ от находищата в Източното Средиземноморие до пазарите на ЕС, казал гръцкият енергиен министър.

Споделяне

Още от Бизнес