Гърция и кредиторите на крачка от третата спасителна програма

Меркел: Основа на споразумението трябва да бъде качеството, а не скоростта

Преговорите по третата спасителна програма за Гърция могат да бъдат завършени до 48 часа.

"Напредъкът, постигнат от гръцкото правителство и институциите през почивните дни, позволява да се надяваме, че работата по текста на споразумението ще бъде завършена за 48 часа", съобщи източник от Брюксел.

По-рано Европейската комисия многократно заяви, че се надява да направи първия транш за Гърция още преди 20 август, когато изтича падежът на гръцки облигации на стойност 3.4 млрд. евро, държани от Европейската централна банка.

Този сценарий може да бъде изпълнен, ако преговорите приключат през следващите две денонощия - до сряда, и документът още тази седмица бъде одобрен от парламента.

Третата спасителна програма за Гърция ще бъде за 82-86 млрд. евро и ще продължи три години. Атина ще получава парите на траншове, според проведените структурни реформи, както бе и при предишните програми.

Гръцките медии също твърдят, че в следващите 24 часа се очаква да бъде сключено новото споразумение и да стартира процедура по внасяне на документа в парламента за ратификация.

Наред със споразумението правителството в Атина смята да внесе за гласуване и законопроект по договорените с кредиторите икономически мерки.

В текста на споразумението, което не надхвърля 30 страници, са включени реформите, които Гърция ще трябва да реализира до края на шестте месеца на 2015 г. както и политиките, които правителството на страната ще прилага през следващите две години с цел постигане на първичен бюджетен излишък в размер на 3.5 на сто от БВП до 2018 г.

Наблюдатели коментират, че предстоящото постигане на ново споразумение се възприема в Атина като катализатор за политическите процеси, пред които ще бъде изправена Гърция в близко бъдеще.

В. "Вима" пише, цитиран от БТА, че това се случва в момент на неяснота заради разногласията в управляващата партия СИРИЗА, породени от новите мерки за икономии, и заради конфигурацията на силите в парламента, тъй като СИРИЗА не разполага с необходимото мнозинство, за да прокара новите мерки и разчита на опозицията и по-специално на трите партии - Нова демокрация, Потами (Реката) и ПАСОК.

На този фон прозира и вероятността от нови избори, като този сценарий зависи до голяма степен от процесите вътре СИРИЗА, във фокуса на които е конгресът на партията през септември.

Някои не изключват конгресът да бъде последван от предсрочни избори, тъй като разцеплението в СИРИЗА ще е факт.

Проектът за новото споразумение бе връчен на гръцката страна в събота, а до късно вечерта в неделя по него са били извършвани корекции. Текстът на новото споразумение предвижда много от реформите, изискани от кредиторите, да бъдат реализирани в рамките на новата експертна помощ, която Гърция ще получи от Европейската комисия, посочва в. "Катимерини".

В. Прото тема" пише, че целта на правителството е днес да бъдат финализирани всички въпроси, за да може новото споразумение заедно с пакета от икономически мерки да бъдат внесени в парламента и да се гласуват до четвъртък по бързата процедура.

Според изданието "Нафтемборики" на 14 август се очаква да заседава Еврогрупата, така че до 18 август да бъде гласувано споразумението от парламентите на страните от еврозоната и да бъдат предоставени след това парите за плащания по облигации на ЕЦБ в размер на 3,2 млрд. евро на 20 август.

Анализатори смятат, че процедурата по приемането на новото споразумение няма да мине безпроблемно, тъй като някои страни от еврозоната се противопоставят на новата спасителна помощ за Гърция, изчислявана на 86 млрд. евро.

Финландският външен министър в събота заяви, че Финландия вероятно няма да участва в третия спасителен пакет за Гърция.

В. "Етнос" отбелязва, че за да преодолее възникналите негативни реакции, Гърция е приела и нови мерки. Те се очаква да бъдат внесени за гласуване в парламента и да включват повишаване на специалния потребителски данък върху дизеловото гориво за фермерите, а също промени в регулацията за стоте данъчни вноски, повишаване на лихвата от 3 на 5 на сто и намаляване на броя на траншовете на платежоспособните длъжници. По-ниска ставка 8 на сто е предвидена за извънредния данък, който ще плащат гърците с доходи над 500 хиляди евро.

Меркел: Основа на споразумението трябва да бъде качеството, а не скоростта


Германският канцлер Ангела Меркел изрази надежда Гърция и кредиторите ѝ да постигнат качествено, а не бързо споразумение, за отпускане на спасителната финансова помощ в замяна на реформи, предаде ДПА.

Правителственият говорител Щефен Зайберт посочи, че "изчерпателността, а не толкова скоростта", трябва да бъдат основата за преговори по множеството реформи, които да бъдат обсъдени, както и продължителността на предложения спасителен план, който се очаква да бъде за три години.

Още по темата
Още от Европа