Гърция и Полша ще връщат най-много пари от аграрните помощи на ЕС

Европейската комисия си взема обратно 345.5 милиона евро селскостопанска помощ, изразходвани неправилно от 20 страни. Половината от тази сума се пада на Гърция и Полша, съобщи във вторник EUobserver.

Парите ще бъдат върнати в европейския бюджет, тъй като страните не са осъществили необходимия финансов контрол и са допуснали неоправдани разходи.

Тази санкция е много важен инструмент в усилията на ЕК да гарантира, че страните членки осъществяват необходимия контрол на място и гарантират, че парите се изразходват правилно, се посочва в изявление на еврокомисаря по селското стопанство.

Най-големият нарушител е Гърция, която трябва да връща 132.6 млн. евро. По-голямата част от тази сума, над 105 млн. евро, е отишла за производители на памук, които далеч надхвърлят определените европейски квоти, а гръцките власти не са осъществили необходимите проверки във връзка с мерките за опазване на околната среда.

Гърция е най-големият производител на памук в Европа, с около 80 000 фермери, заети в тази дейност.

Репутацията на страната вече е силно помрачена след избухналата там финансова криза и разкритията, че е подвеждала с данните за реалния размер на дефицита и задълженията си, които далеч надхвърлят определения таван.

Полша ще връща 92 млн. евро, основно заради нерегламентирани плащания за обработваеми площи.

Испания, която е друг голям бенефициент на еврофондове, ще връща 47.5 млн. евро, основно заради неоправдани разходи по екооценки, свързани със субсидиите за производство на плодове и зеленчуци.

Франция, най-големият селскостопански производител в ЕС, също е обвинена в нерегламентирани разходи и слаб контрол за екостандартите във фермите за домашни животни. Франция ще връща 19.5 млн. евро.

Великобритания и Холандия ще връщат съответно 14.2 млн. и 10.4 млн. евро.

Белгия, България, Кипър, Дания, Естония, Финландия, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словакия и Швеция ще връщат под 10 млн. евро всяка.

Споделяне

Още от Европа