Гърция и Русия са близо до споразумеиние за намаляване на цената на природния газ

Българите щели да бъдат разубедени за "Бургас-Александруполис”

Москва каза "да" на поисканото от Атина намаляване на цената на руския природен газ за Гърция, обявява в заглавие в. "Катимерини".

Изданието твърди, че руският външен министър Сергей Лавров е дал да се разбере, че Москва ще приеме гръцкото искане за сваляне на цената на газа и че преговорите между гръцката газова компания ДЕПА и Газпром вървят към приключване и в скоро време се очаква да бъде обявено намаляването на цената на руското синьо гориво.

Лавров е казал, че окончателното решение на този въпрос трябва да бъде взето от Газпром.

Москва изглежда се отнася положително към въпроса за цената на природния газ, който засяга хиляди гърци и би могъл да бъде акт на добра воля от руска страна. Гръцкият премиер Андонис Самарас бе изпратил през август писмо до Владимир Путин с искане за намаляване на цената на природния газ, както направи Газпром по отношение на България, пише в. "Имерисия".

В разговорите руската страна е засегнала и въпроса за нефтопровода Бургас-Александруполис, като е направена оценка, че българите, които слагали пречки, щели да бъдат разубедени. Атина пък потвърдила положителното си отношение към този проект, допълва в. "Катимерини".

В. "Прото тема" акцентира върху проявения руски интерес към гръцката приватизационна програма и по-специално към обявения за приватизация ж.п оператор ТРЕНОСЕ и компанията, управляваща Солунското пристанище.

Русия иска Гърция да е силна и просперираща, цитира в. "Етнос" думите на Лавров. Топят се ледовете около енергетиката и железниците, смята изданието.

В. "Та неа" отделя място на подписаните три споразумения - обща декларация за обявяването на 2016 г. за Година на Гърция в Русия и на Русия в Гърция и за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни за премахване на визите за руски граждани в ЕС.

Атина се е ангажирала да даде тласък на този въпрос в рамките на председателството на ЕС, което Гърция поема от началото на следващата година.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?