Гърция и Турция обсъждат подобряването на транспрота между двете страни

Министрите на транспорта и съобщенията на Гърция и Турция Христос Верелис и Бинали Йълдъръм подписаха в Атина протокол за подобряване на пътната и железопътна мрежа между двете страни, което ще улесни същевременно транспрота в Югоизточна Европа, предаде АФП.

Подобряването на пътната мрежа, с което ще се продължи гръцката магистрала Виа Егнатия от гръцко-турската граница до Истанбул (259 километра), трябва да изравни качеството на пътната мрежа не само в двете страни, но и за целия район на Югоизточна Европа, заяви министър Верелис на пресконференция след подписването на протокола.

Магистралата Виа Егнатия, простираща се на 680 километра в северната част на Гърция, ще свърже йонийското пристанище Игуменица (Западна Гърция) с гръцко-турската граница (Източна Гърция).

Около 450 километра вече са посторени, а 90 процента от пътя ще бъде готов до края на 2006 г. Строежът е на стойност 4,4 милиарда евро, като половината се осигуряват от фондовете на ЕС.

Министър Йълдъръм подчерта от своя страна, че тази пътна мрежа трябва да улесни транспорта по-специално през летния период и да намали значително разстоянието между Италия и Турция през Гърция.

Двамата министри се договиха също за подобряване на железопътната връзка между Солун и Истанбул. Това трябва да допринесе за развитието на връзките с италианската железопътна мрежа, посочи министър Верелис.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: