Гърция има два месеца да се поправи пред ЕС за понижения бюджетен дефицит

Европейската комисия официално смъмри Гърция в сряда за неспазване на статистическите изисквания на ЕС, което е довело до занижаване на данните за бюджетния дефицит за периода 1997-2003 г. с милиарди евро, предаде АП.

Комисията ще започне наказателни процедури срещу Гърция, съобщи говорителката ЕК Франсоаз Льобай. Това обаче евентуално ще стане след два месеца, какъвто е периодът за правото на отговор от страна на Гърция за това какви действия ще бъдат предприети за отстраняване на нарушенията. Ако Еврокомисията не е удовлетворена, те ще предприеме нужните действие в Европейския съд.

Процедурата ще се основава на информация от статистическата служба на ЕС Евростат, според която Гърция не е трябвало да влиза в еврозоната, тъй като не е отговаряла на изискванията за въвеждане на еврото.

Разследването на Евростат показва, че Гърция значително е занижила данните за бюджетните си дефицити в периода 1997-2003 г., който е решаващ за влизането на страната в еврозоната. Действителният бюджетен дефицит на Гърция през 1997 г. е бил 6,6 процента от брутния вътрешен продукт, докато правителствените данни са сочели 4 процента. За 1998 г. и 1999 г. бюджетният дефицит е бил съответно 4,3 на сто и 3,4 процента. Официалните данни на Гърция за бюджетния дефицит през тези две години обаче показват 2,5 процента и 1,8 на сто.

Гръцкото правителство обаче изключва възможността страната да бъде изправена пред Европейския съд заради предстоящото откриване на процедура срещу нея за неспазване на статистическите правила на ЕС, предаде АФП, като цитира гръцкия министър на икономиката и финансите Георгиос Алогоскуфис.

Отговорът на гръцкото правителство на мъмренето ще бъде в рамките на неговата политика на прозрачност и достоверност на бюджетните данни. В резултат на това няма никаква опасност Гърция да бъде изправена пред Европейския съд, се казва в цитирано от агенцията съобщение на гръцкото министерство на икономиката и финансите.

Гръцкият народ трябва да знае докъде е стигнал, каза правителственият говорител Евангелос Антонарос пред държавната телевизия НЕТ.

Новото консервативно правителство на страната, което дойде на власт на изборите през март след дългогодишното управление на социалистите, силно повиши данните за бюджетния дефицит. То пое ангажимента да ограничи дефицита под горната граница от 3 процента от брутния вътрешен продукт, определена от Пакта за стабилност и растеж.

Във вторник Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира, че бюджетният дефицит на Гърция през 2006 г. ще бъде 3,25 процента от БВП. Прогнозата на правителството за дефицита през тази година е за 5,3 процента.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?