Гърция има първичен бюджетен излишък от 2,6 млрд. евро за първите седем месеца

Гърция има първичен бюджетен излишък от 2,6 млрд. евро за първите седем месеца

Гърция е отчела първичен бюджетен излишък от 2,6 милиарда евро за първите седем месеца на 2013 година, предаде ДПА, цитирайки данни на гръцкото министерство на финансите.

Данните, които не отчитат задълженията по обслужване на лихвени плащания, бяха представени от заместник-министъра на финансите Христос Стайкурас на пресконференция в Атина.

Първоначално се очакваше първичен дефицит от 3,1 млрд. евро.

Това развитие ще "открие пътя" за намаляване на гръцките дългове в "тясно сътрудничество с партньорите ни", каза Стайкурас.

Гръцкото правителство се надява през ноември да бъдат проведени преговори за облекчаване на дълговото бреме на страната. При това не става дума само за ново отписване на дългове, може да бъде избран вариантът за пряка рекапитализация на гръцки банки от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), която да бъде с обратна сила, заяви през почивните дни финансовият министър Янис Стурнарас пред гръцки медии.

Същевременно гръцкият статистически институт, цитиран от в. Катимерини, съобщи, че икономиката на страната се е свила с 4,6 на сто от брутния вътрешен продукт през второто тримесечие на 2013 година.

Това е 20-то поред тримесечие на отрицателен ръст на икономиката на Гърция. Гръцката икономика се сви с 5,6 на сто през първото тримесечие на 2013 година.

Миналата седмица финансовият министър Янис Стурнарас посочи, че икономиката на сраната ще се свие с около 4 на сто като цяло през тази година. Очакванията му са за растеж през идната година, припомня изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?