Гърция иска ново отписване на част от дълга й, гърците отново на обща стачка

Гърция иска ново отписване на част от дълга й, гърците отново на обща стачка

Очевидно затруднена да изпълни изискванията на кредиторите си и да се справи с дупката в публичните си финанси, която по всяка вероятност ще се окаже по-голяма от предполаганото, Гърция освен повече време иска и ново отписване на част от дълга си. Същевременно страната е обхваната от нова вълна от протести, а профсъюзите се готвят за нова 24-часова обща стачка.

Гърция желае да бъде отписан част от нейния дълг, притежаван от Европейската централна банка (ЕЦБ). Това твърди в понеделник германското сп. "Шпигел".

Миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги побърза да отрече вероятността за ново отписване на дълга по облигации, собственост на ЕЦБ, припомня списанието. Сценарият за ново отписване на гръцкия дълг обаче се тиражира активно в последно време в световните медии и според някои анализатори намира все повече поддръжници.

От месеци насам Международният валутен фонд (МВФ) оказва натиск в посока на нова "подстрижка" на "официалния" дълг на Атина, облигациите по който са собственост на еврозоната и на централните банки.

МВФ и ЕЦБ обаче не биха участвали в едно ново намаляване на гръцкия дълг. Фондът иска да запази статута си на кредитор, който почти винаги взима парите си обратно. Централната банка на ЕС пък смята, че подобно действие би означавало "пряко финансиране на държави". Поради този факт разговорът се концентрира около гръцките облигации, собственост на страни от еврозоната.

В новата публикация на "Шпигел" се твърди, че гръцката страна трябвало да договори с Тройката кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ) по-голям пакет от бюджетни съкращения в размер на 20 млрд. евро, за да бъдат покрити дефицитите в бюджета.

Гърция отхвърли твърденията, публикувани вчера отново в "Шпигел", според които бюджетният дефицит на страната е около 20 милиарда евро, а не 13,5 милиарда евро, както твърди Атина в дискусиите с тройката международни кредитори.

Само ако бъде компенсиран този финансов вакуум Гърция ще може да получи следващия транш от кредитната помощ, пише германското списание, като се позовава на предварителни оценки на Тройката. В публикацията се твърди още, че премиерът Андонис Самарас вече бил попитал няколко пъти дали публичните кредитори, сред които и ЕЦБ, са готови да отпишат част от гръцкия дълг.

Посочва се също, че Самарас се надявал да получи исканите от него две години отсрочка за изпълнение на целите на рестриктивната програма на неговия кабинет. Според оценки на "Шпигел", ако това стане, Гърция би трябвало да получи още 20 млрд. евро под формата на финансова помощ.

"Шпигел" пише още, че между германското правителство и Европейската комисия е избухнал спор за това кога ще се реши дали Гърция ще получи нови пари. Комисарите от Брюксел искат да бъде даден отговор на този въпрос на Европейския съвет в средата на октомври, а Берлин смята, че надеждни данни за Гърция биха могли да бъде представени най-рано през ноември.

Според германското списание европейски представители били признали, че спасителният пакет за Гърция е "дерайлирал лошо".

Гръцкото финансово министерство вчера заяви, че бюджетният дефицит ще бъде покрит от планираните съкращения на разходите в размер на 11,5 милиарда евро и 2 милиарда евро от новите данъчни мерки, които Гърция договаря с тройката кредитори.

Нова обща стачка ще парализира страната

Същевременно стана ясно, че Гърция в сряда ще бъде парализирана от 24-часова генерална стачка, свикана от двата водещи синдиката в страната - Общата конфедерация на труда, ГСЕЕ, обединяваща работещите в частния сектор, и Федерацията на държавните служители АДЕДИ, в знак на протест срещу новия пакет от мерки за бюджетни съкращения. В стачката ще участват държавни служители, данъчни инспектори, работещите във фондове, касите и държавните предприятия, общинските чиновници, банковите служители и заетите в частния сектор.

Наред с тях ще стачкуват още учители и университетски преподаватели, лекари и медицински работници от болници и лечебни центрове. Трудности в сряда се очаква да възникнат в графика на обществения транспорт, тъй като работещите в него също ще се включат в стачката.

На котва по пристанищата ще останат и плавателните съдове. Железничарите също ще стачкуват. Нормално единствено ще се движат такситата.

В понеделник Гърция е в информационно затъмнение, тъй като стачкуват журналистите, които също протестират срещу новите мерки за икономии, орязванията на заплати и трудовите реформи. Профсъюзите на журналистите заявиха, че протестират срещу решението на издателите да не подписват колективни трудови договори със своите служители.

Гръцкото коалиционно правителство преговаря със своите международни кредитори от ЕС, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за нов пакет от икономии на стойност 11,5  милиарда евро. Икономиите се налагат, за да може Гърция да получи следващия транш от международната помощ на стойност 31,5 милиарда евро, тъй като без тези пари страната ще фалира. 

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани