Гърция иска помощ от САЩ за справяне с финансовите спекуланти

Гръцкият премиер поиска във вторник помощ от САЩ за справяне с финансовите спекуланти, които задълбочават проблемите с дълга на балканската държава, съобщава ББС. Георгиос Папандреу обяви, че Вашингтон трябва да приложи по-стриктни регулации на хедж-фондовете и валутните търговци.

Коментарите на гръцкия министър-председател бяха направени преди срещата му с американския президент Барак Обама по-късно във вторник.

Гърция се опитва да приложи стриктни мерки за ограничаване на бюджетния дефицит. През последната година той бе 12.7%, което е над 4 пъти повече от допустимото за членство в еврозоната.

"Безпринципните спекуланти правят милиарди всеки ден, залагайки върху гръцката ситуация. Точно затова Америка и Европа трябва да кажат "стига" на тези спекуланти, които целят единствено незабавна възвращаемост.

Това става при пълна незаинтересованост към последствията в икономическата система – без да споменаваме чисто човешките последствия като загуба на работни места, загубени домове и замразени пенсии", заяви Папандреу, който в понеделник се срещна и с държавния секретар Хилари Клинтън.

В момента Гърция се опитва да търси подкрепа от страните в ЕС за намиране на по-евтино финансиране от международните финансови пазари. Проблемите с огромната публична задлъжнялост на страната прави привличането на средства значително по-скъпо в сравнение с другите страни от еврозоната.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?