Гърция, Италия и Албания подписват в петък споразумение за газопровода ТАР

Правителствата на Гърция, Италия и Албания ще подпишат в петък междудържавно споразумение, за да дадат своята подкрепа на проекта за изграждането на Трансадриатическия газопровод (TAP), който трябва да докарва газ от Азербайджан до Европа, съобщава гръцката агенция АНА-МПА, като се позовава на Ройтерс.

Споразумението ще бъде подписано от представители на трите страни в рамките на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, казал високопоставен правителствен представител. Подписването предстои и ще се състои в Ню Йорк, уточнил същият представител.

TAP е един от проектите за пренос на газ от азербайджанското находище "Шах Дениз 2" до Европа. В него с най-голям дял участват британската BP, норвежката Statoil и германската EON Rurgaz. Интерес към проекта проявява и италианската Еnel. Бъдещите тръби трябва да пренасят 16 млрд. куб. метра природен газ годишно.

Албанският премиер Сали Бериша заяви, че този газопровод ще има огромно значение за развитието на Албания и за развитието на сътрудничеството ѝ с Гърция и Италия. Той подчерта, че газопроводът има историческо значение и представлява най-голямата регионална инвестиция досега и най-големият проект на Балканите за последните сто години.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?