Гърция избира първо правителство след спасителната програма

Проучванията сочат победа на основната опозиционна партия "Нова демокрация"

Социологическите проучвания дават преднина на лидера на опозиционната "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис, който си направи селфи със симпатизантка, след като гласува. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърците се насочиха към избирателните секции днес, за да изберат първото си правителство след спасителната програма и 19-тото след възстановяването на демокрацията през 1974 година.

Предсрочните избори бяха обявени от премиера Алексис Ципрас, след като неговата партия СИРИЗА претърпя значително поражение на европейските и местните избори, проведени в страната миналия месец.

Проучванията на общественото мнение, публикувани в навечерието на гласуването, показват ясна победа за основната опозиционна партия "Нова демокрация" и нейния лидер Кириакос Мицотакис.

Главният опозиционен лидер Мицотакис изрази увереност, че ще излезе победител в парламентарните избори днес, като заяви, че гърците държат съдбата на страната в техните ръце, предаде "Катимерини". "Заставам с уважение пред народното решение. Днес гръцките мъже и жени държат съдбата на страната в ръцете си. Убеден съм, че утре ще изгрее един по-добър ден за страната ни", каза той пред журналисти, след като гласува в западния атински квартал Перистери.

След като даде вота си, действащият гръцки премиер Алексис Ципрас призова избирателите, и по-специално по-младите, да не се въздържат от общите избори в неделя, отбелязвайки, че резултатът ще се отрази на живота им през следващите четири години. "Особено бих искал да призова младите хора да не оставят другите да решават тяхното бъдеще. Считам, че това е решаваща битка, ние се борим в нея с оптимизъм и решителност до последната минута, така че жертвите на нашите хора да не са напразни, така че ходът на страната ни напред да не спира", каза Ципрас.

Последният път, когато избори са провеждани в средата на лятото, е на 19 август 1928 г.

За всичките 300 места в гръцкия парламент ще се борят 20 партии и коалиции, участващи в изборите.

Министерството на вътрешните работи заяви, че 21 478 избирателни секции са отворени в 7:00 часа сутринта и ще затворят в 19:00 часа.

Това ще бъдат първите национални избори и общо трети, откакто възрастта за гласуване беше намалена на 17 г., а броят на парламентарните избирателни райони беше увеличен от 56 на 59.

Право на глас ще упражнят 9 903 864 гласоподаватели, от които 519 227 са на възраст от 17 до 21 години.

Гръцките граждани, които живеят в чужбина, не могат да гласуват на парламентарните избори от своята страна на пребиваване.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа