Гърция избра за първи път жена за президент

Екатерини Сакеларопулу, сн. ЕПА/БГНЕС

За първи път в историята на Гърция жена стана президент на страната, след като гръцкият парламент избра юристката Екатерини Сакеларопулу за държавен глава. Тя беше предложена от министър-председателя Кириакос Мицотакис и стана първата кандидатура, която е подкрепена от три партии в парламента (Нова демокрация, СИРИЗА и Движението за промяна).

За нея гласуваха 261 депутати при необходим праг от 200 гласа.

До днес Сакеларопулу бе председател на Върховния касационен съд, юрист с особен авторитет и без изявени политически пристрастия и ангажименти.

Всички депутати от управляващата консервативна партия "Нова демокрация" подкрепиха избора на новия държавен глава. Водещата опозиционна партия СИРИЗА също прие кандидатурата на първата жена президент на Гърция. Депутатите социалисти показаха с вота си, че виждат в Сакеларопулу "обединителна фигура за гръцката нация", пише БНР.

Другите опозиционни партии се въздържаха от гласуване, като впечатление прави позицията на националистите от партията "Гръцко решение". Според тях е недопустимо "гръцки президент да не може да посети Света гора".

Новият държавен глава на Гърция Екатерини Сакеларопулу ще положи клетва през март, когато изтича мандата на настоящия президент Прокопис Павлопулос.

Сакеларопулу ще стане 13-ият президент на Гърция и ще замени на поста досегашния президент Прокопис Павлопулос.

Сакеларопулу е завършила юридическия факултет в Атина и специализира конституционно и административно право в Сорбоната в Париж. Била е председател на Дисциплинарната комисия на Министерството на външните работи.

Преди година тя бе избрана за председател на Висшия касационен съд, като също беше първата жена, заела този пост. Работила е по големи дела, свързани с екологичната среда и е един от малкото юристи в Гърция - експерт по екологично право.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?