Гърция изчисли своя участък от "Южен поток“ на 750 млн. евро

Бюджетът за изграждането на гръцкия участък от газопровода "Южен поток“ е е около 750 млн. евро, съобщи зам.-министърът на околната среда и енерегетиката Янис Маниатис, цитиран от руското издание RusEnergy във вторник.

Общата оценка на цялото трасе на тръбопровода, който ще минава по дъното на Черно море и през България ще се раздвоява към Гърция и Италия и към Сърбия, Хървития, Словения, Унгария и Австрия се оценява от "Газпром“ на 15.5 млрд. евро.

Вече са определени всички основни технически параметри на проекта през гръцка територия и те се оценяват на 750 млн. евро, каза Маниатис по време на конференция в Атина „Русия, Гърция, Кипър: политическо, икономическо и културно сътрудничество“.

Зам-министърът се спря и на проекта за изграждане на петролопровода "Бургас-Александруполис“, оценявайки го като парадокс, след като при общи европравила две страни членки се произнасят по различен начин относно оценка за въздействие на околната среда на проекта.

В началото на ноември България даде отрицателно становище по внесената от проектната компания за тръбопровода екооценка и поиска поредна преработка на инвестиционното намерение, за да се гарантира опазването на крайбрежието на Черно море. Гърция обаче одобри предварителното екопроучване и сега разглежда окончателния вариант на обосновката на тръбата.

Според Гърция, ако екологичен инцидент се случи с някой от танкерите в претоварените от трафик проливи, ще пострадат екологията и туризма както на Егейското, така и на Черноморското крайбрежие.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?