Гърция изпрати на кредиторите списък с реформи срещу удължаване на помощта

Авторитети на СИРИЗА обвиниха премиера Ципрас в отстъпление от предизборните обещания

Алексис Ципрас

Гръцкото министерство на финансите е изпратило в неделя писмо до международните кредитори с мерките за реформи, които правителството ще предприеме. Атина очаква до вечерта да получи съответните забележки, за да ги вземе под внимание при оформяне на окончателния списък, който кабинетът ще представи в понеделник.

Мерките са във вид на политически предложения. В тях са посочени начините, по които правителството ще се бори с корупцията и ще преструктурира държавните предприятия.
Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис изрази увереност, че списъкът ще бъде одобрен от Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ).

Кабинетът на лявата радикална партия СИРИЗА е в сложна ситуация, тъй като само преди месец дойде на власт с обещанието да избави страната от международния спасителен план, но в петък се споразумя с кредиторите за неговото удължаване.


За да получи оставащите траншове обаче, гръцкото правителство трябва да представи серия икономически реформи, които трябва да бъдат одобрени от кредиторите.

Премиерът Алексис Ципрас твърди, че Гърция е постигнала успех на преговорите, след като финансовите министри от еврозоната се съгласиха да удължат спасителната програма с четири месеца срещу план за реформи.


Гърците реагираха с облекчение на петъчното споразумение, което избави страната от банкова криза, която, според Ирландия, щеше да избухне още идната седмица.

Споразумението предвижда Гърция да продължи с програмата на ЕС и МВФ, от която Ципрас беше обещал да избави страната.

Високопоставените марксисти от СИРИЗА запазиха мълчание за болезнения компромис, направен от премиера и финансовия министър пред еврогрупата. Но партийният ветеран Манолис Глезос атакува провала на предизборните обещания. "Аз се извинявам на гръцкия народ, защото участвах в тази илюзия", написа той в блога си, цитиран от Ройтрес. "Приятелите и поддръжниците на СИРИЗА... трябва да решат дали приемат тази ситуация", допълва Глезос, който е член на Европарламента. Макар да не е считан за тежка артилерия в партията, той е морален авторитет – по време на окупацията на Гърция през Втората световна война, Глезос, тогава още младеж, се покатерил на Акропола под носа на германската охрана, за да свали оттам нацисткия флаг, което го направило национален герой.

Правителствени източници казаха, че той може би не е добре информиран за тежките и трудни преговори, които продължават.

От правителството на Ципрас заявиха, че реформите предвиждат удар върху корупцията и избягването на данъци. Договорката с еврогрупата все пак ще даде възможност на Ципрас да намали целите за първичния бюджетен излишък (преди разходите по обслужване на дълга), което да позволи финансиране на програмата му за решаване на, по думите му, "хуманитарната криза“ в страната. Бюджетът предвиждаше 2015 г. да е третата поред, в която приходите надминават нефинансовите разходи.

Освен това мразената в Гърция "тройка" на ЕК, ЕЦБ и МФВ, която следи дали страната спазва условията по спасителната програма, вече няма да се нарича "тройка", а "трите институции".

Замяната на думата "тройка" с "институциите" в официалната комуникация за преговорите бе семантична отстъпка за новото правителство, което казва на гърците, че са се отървали от
тройката. Гърците асоциират този термин с инспектори на трите институции, които посещават страната и издават разпореждания на министрите, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Възможността за излизане от еврозоната предизвика страх сред вложителите, които започнаха да изтеглят спестявания от банките още преди изборите. Това доведе до отлив за около 2 млрд. евро средно на седмица от кредитните институции, част от които се възползваха от спешна ликвидна инжекция от ЕЦБ, а централната банка наскоро увеличи обема на този механизъм. Само в петък тази сума бе 1 млрд. евро.

Източници на агенцията от ЕЦБ посочват, че е била отхвърлена възможността за въвеждане на ограничения върху тегленията на депозити, тъй като това, според централните банкери, би дала сигнал, че гръцката банкова система е практически в нежизнеспособно състояние.

Обществената подкрепа ще е критично важна за премиера Ципрас, за да удържи единството на правителствената коалиция по време на преговорите за дългосрочно споразумение.

Костас Панагопулос, който е ръководител на социологическата агенция "Алко", заяви, че първоначалната реакция на гърците след споразумението в Брюксел е била на облекчение, тъй като означава, че страната няма да фалира, поне през четирите месеца на удължаване на програмата, както и че остава в еврозоната. Гърците дори могат да приемат твърдението на Ципрас, че "тройката" вече я няма. "Може да звучи странно, но това може да се обърне в политически дивидент", коментира социологът пред Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?