Гърция, Кипър и Израел създават трети енергиен коридор за Европа

В Атина се очаква да бъде подписано споразумение между Гърция, Кипър и Израел, което ще доведе до създаването на трети енергиен коридор за захранването на Европа с природен газ от Източното Средиземноморие, съобщава гръцкият сайт Репортер.GR, цитиран от БТА.

Сигурното от тази сделка, е че споразумението ще очертае необходимостта от нова геополитическа "доктрина" на Гърция, в която централна роля ще играе издигането на отношенията с Израел на по-високо ниво, смята електронното издание.

Според информации през септември се предвижда да се състои тристранно съвещание за изготвянето на проекта за добив и пренос на природен газ до Европа, за да се осигури съфинансиране от Европейския съюз.

Трите страни възнамеряват да подпишат споразумението в момент, когато енергийната шахматна дъска в района се пренарежда и това е резултат от откритите залежи на газ в Кипър и Израел, а също и от очакваното откриване на находища в Гърция.

Наблюдатели в Атина коментират, че Европа е изправена пред възможността за трети енергиен коридор, по който (освен от Русия и Азербайджан) газ на стария континент ще се доставя и от Източното Средиземноморие. Коридорът е необходим, тъй като горивото трябва по някакъв начин да стига до европейските страни, обобщават те.

Гърция и Кипър смятат да информират Европейската комисия за тези енергийни планове.

Според израелски оценки средиземноморският басейн има над 3,5 трилиона куб. м газ. Вашингтон също одобрява енергийната сделка между Кипър, Израел и Гърция.

За тристранното споразумение се заговори преди няколко месеца, но то се забави по редица причини, за които всяка от трите страни даде уверения, че става дума само за процедурно забавяне.

Вариантите за този нов трети енергиен коридор са три: подводен газопровод - през остров Крит, п-в Пелопонес и оттам през Италия и Албания към Европа (основното гръцко предложение), изграждане на станция за втечнен газ в Израел и станция за втечнен газ в Кипър (решение, което Никозия би искала да се наложи, защото това ще повиши геополитическата ѝ позиция).

На масата на преговорите присъстваше дори и кипърското предложение за използване на природен газ за производството на електроенергия. В тази връзка Израел и Кипър вече подписаха двустранно споразумение за сътрудничество в проучването на възможностите за свързване на електропреносните мрежи на двете държави.

Според дипломатически източници израелската страна изглежда свързва решенията по въпроса и със започването на проучвания за въглеводороди южно от остров Крит. Те изглежда смятат, че изграждането на подводен тръбопровод ще е по-изгодно, ако той се свърже с възможни залежи в района.

Споделяне

Още от Балкани