Гърция, Кипър, Португалия и Полша няма да участват в Евровизия по финансови причини

Гърция, Кипър, Португалия и Полша няма да участват в Евровизия по финансови причини

Поради икономически затруднения Гърция, Кипър, Португалия и Полша най-вероятно ще се откажат от участие в следващия конкурс Евровизия през май 2013 г., който ще се проведе в шведския град Малмьо. Те се притесняват, че ако техният участник спечели конкурса, страната им трябва да е домакин на следващия конкурс през 2014 г., пише британският сайт "Мейл".

Гърция дори посочва, че не може да си позволи таксата за участие, която вече е около 120 000 евро, а освен това "лъскавите пайети и сценични ефекти" са безвкусни по време на криза.

Представител на гръцката обществена телевизия заяви, че не става дума само за парите за таксата, но в този момент участието на страната в Евровизия би било морално неправилно. А спечелването на конкурса ще въвлече страната ни в огромни разходи догодина, допълни той.

Разходите за провеждането на конкурса са около 80 млн. евро.

Кипърската държавна телевизия обяви, че участието в Евровизия би било "провокативно", при положение, че в страната се въвеждат драстични мерки за икономии.

Португалия и Полша също изтъкват "финансови причини", свързани с таксата за участие и вероятността техните певци да спечелят конкурса, което, според регламента, ги прави домакин на следващата Евровизия.

Полша, която отсъстваше и от миналогодишното издание на Евровизия, съобщи официално: "След много внимателен анализ ние взехме трудното решение да не участваме."

Измежду четирите страни досега само Гърция е имала победа в Евровизия - през 2005 г.

 

Гърция започва участието си в Евровизия през 1974 г., Кипър – седем години по-късно. Португалия е ветеран – тя изпраща свои певци на конкурса от 1964 г., а Полша се присъединява най-късно – през 1994 г.

 

Все повече европейски държави се замислят за участието си в конкурса след като по време на тазгодишното издание Испания застави своята участничка да пее лошо, за да се избегне рискът страната да поеме домакинството през 2013 г.

 

Шефовете на испанската обществена телевизия са обяснили на местната поп звезда Пастора Солер колко големи са правителствени разходи по редуцирането на държавния дълг.

 

Тридесет и три годишната певицата каза, че директорите на държавния тв канал TVE са я извикали и ѝ казали: "Молим те, недей да печелиш. Не искаме да плащаме през 2013 година."

"Аз мога да разбера молбата им. Парите ще бъдат изхарчени по-добре за заплати на обикновените хора", допълни Солер.

Конкурсът Евровизия се организира всяка година от 1956 г. от Европейския съюз за радио и телевизия. Критикуван е и заради системата на гласуване, която често изглежда "политически вот" и всяка страна подкрепя съседите си или онези страни, които харесва, а не песента, която смята за най-добра. Освен това се засилва мнението, че в конкурса участват все по-сладникави песни и качеството на музиката и изпълнението отстъпва за сметка на визуалните ефекти.

Макар конкурсът да представя уникална възможност на спечелилите певци и групи да капитализират своя успех, в действителност много малка част от тях правят това. Най-забележителните изключения са шведската група АBBА, която през 1974 г. печели конкурса с песента "Waterloo", както и Селин Дион, която през 1988 г. печели за Швейцария с песента "Ne partez pas sans moi".

Споделяне

Още по темата

Още от