Гърция легализира хазарта, за да пълни хазната

Гърция легализира хазарта, за да пълни хазната
Кабинетът на гръцкият премиер Георгиус Папандреу смята да легализира хазарта, за да осигури приходи за бюджета, които на годишна основа ще възлизат на 700 млн. евро. Незаконните залагания се изчисляват на 4 млрд. евро, съобщава в. "Вима", цитиран от БТА.

Правителството е изготвило законопроект, който да регламентира условията за предлагане на хазартни игри. Проектът е бил предоставен от финансовото министерство и предвижда да бъдат разрешени поставените под възбрана 32 хиляди хазартни игри - така наречените "плодчета" (ротативки), и да бъдат изградени пунктове за интернет залагания. Също така ще бъдат разрешени и забранените през 2002 г. електронни игри от категорията "наука и техника".

Вестник "Елефтерос типос" пише по този повод, че намеренията на правителството да събере средства за бюджета ще превърнат страната в безкрайно казино, тъй като електронни игри ще има навсякъде – в магазини, кафенета и интернет клубове.

Вестниците "Експрес" и Кердос" също се спират на намеренията на правителството да легализира хазарта, като изтъкват, че изготвеният от финансовото министерство законопроект е бил даден за публичен дебат.

Забранените от осем години насам електронни игри се завръщат, посочват изданията, като допълват, че целта на проекта е да се спрат глобите в размер на 11.5 млн. евро, които Гърция плаща всяка година на ЕС, и да се сложи ред на един "пазар", на който от незаконен хазарт се въртели 4 млрд. евро.

Властите разкриха схема за източване на пенсии

В желанието си да ограничат до крайна степен излишните разходи държавата, гръцките власти разкрили схема за източване на пенсии, стана ясно още в петък.

Властите установили, че 321 души на възраст над 100 години са получавали пенсии дори след смъртта си. Единият от получателите е умрял преди повече от 10 години.

Зам.-министърът на труда Георгиос Кутруманис окачестви този факт като "невероятен". Той каза, че в момента разглежда ситуацията с хората под 100 години.

Според Кутруманис става дума за "феномен, характерен за Третия свят в страна, която иска да нарича себе си европейска".

С помощта на полицията правителството е установило, че парите са били изплащани в сметките на починалите.

Въпреки, че броят на тези случаи не е толкова голям, той е значим за хората над 100 години в Гърция. Това е проблем, който министрите приемат много сериозно, тъй като очевидно става дума за неефективност на държавната администрация.

Правителството ще създаде национален регистър на пенсионерите, който ще бъде свързан с централизирана система за плащания.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?