Гърция лицензира интерконектора с България като преносен оператор

Вече може да се подпишат договорите за тръби и строежа и да стартира реално проектът

Гърция лицензира интерконектора с България като преносен оператор

Гръцкият енергиен регулатор е лицензирал българо-гръцко-италианското дружества "Ай Си Джи Би", изграждащо газовата връзка между Стара Загора и Комотини, като независим оператор на газопреносна мрежа, съобщиха от компанията в понеделник.

Разрешителното е официално получено на 18 юли 2019 г. и се отнася за гръцката отсечка на газовия интерконектор с Гърция. Лицензът се издава за срок от петдесет (50) години и изтича на 27 юни 2069 г..

Той дава право на "Ай Си Джи Би" да започне изграждането на проекта, включително на газопровода и спомагателните съоръжения и оборудване на територията на Гърция.

Получаването на този лиценз представлява огромен напредък, тъй като е последната стъпка към осигуряването на регулаторния режим на проекта и гарантирането на успешен старт на строителството на газопровода на територията на Гърция, допълват от дружеството, в което 50 процента държи "Българският енергиен холдинг", останалият дял е на гръцко-италианското дружество "Посейдон".

Първата копка на строежа бе направена в края на май от българския премиер Бойко Борисов и тогавашния му гръцки колега Алексис Ципрас, но реално изграждането все още не е започнало.

Дружеството е пред сключване на договор за 58.2 млн. евро без ДДС с гръцката компания "Коринт Пайпуърк", за изработка на тръбите за  дългото 183-километрово трасе. След като жалбата на българската "Топливо-2" срещу избора на тази компания за изпълнител и окончателно отхвърлена от Върховния административен съд. На 3 юли той потвърждава решението на Комисията за защита на конкуренцията в полза на "Ай Си Джи Би" и вече няма никаква пречка за подписването на контракта.

Все още не е подписан и договорът за близо 145 млн. евро без ДДС със строителя на трасето – също гръцката корпорация "Джей едн Пи – Авакс", която бе предпочетена пред консорциума с български играчи.

След получаването на лиценза вече може да се очаква да се финализират тези два важни договора и да започне реалното изпълнение на проекта, чиято обща стойност е 240 млн. евро и се очаква да бъде въведен в експлоатация до края на 2020 г., за да може по него да се доставят договорените от "Булгаргаз" 1 млрд. куб. м азерски газ от каспийското находище "Шах Дениз ІІ".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес