Гърция, Малта и Италия ще действат заедно за справяне с нелегалните имигранти

Андонис Самарас

Гърция, Малта и Италия ще предприемат общи действия за справяне с нелегалните имигранти, които са бреме за страните от европейския юг. Това стана ясно от визитата на гръцкия премиер Андонис Самарас в двете страни в понеделник, предаде радио Атина. Имиграционният проблем е бил в центъра на разговорите на премиера Самарас с колегите му от Малта Джоузеф Мускат и от Италия Енрико Лета.

Близки до Самарас източници са казали, че за първи път трите страни са поставили  въпроса за нелегалната имиграция като реална заплаха, която може да дестабилизира региона и настояват за мерки, в това число и за репатриране на имигранти.

Кампанията стартира сега и ще се засили до края на декември. След това започва гръцкото председателство на ЕС. Европа има шанс да намери истинско решение на реалния проблем в реално време, са казали същите източници, като са подчертали, че сътрудничеството между Гърция, Малта и Италия открива пътя за общи действия и по други въпроси, като безработицата и растежа.

На разговорите в Рим между Самарас и Лета е било постигнато сходство в позициите на двете страни относно предстоящите председателства на ЕС на Гърция и Италия следващата година.

Гръцкият премиер е поставил като приоритети новите политики за реадмисия, като е акцентирал и върху необходимостта от нови процедури за установяване идентичността на имигрантите и активизиране на Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните членки ФРОНТЕКС.

Поставяме съществени теми, така че европейската среща на 24 и 25 октомври да не подходи повърхностно към въпроса за нелегалната имиграция, казал италианският министър-председател, като настоял за подсилване на ФРОНТЕКС, за стартиране от 2 декември на новата система за наблюдение на границите на ЕС (ЕВРОСУР) и за нов подход при предоставяне на убежище на бежанците.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа