Гърция може да се върне на капиталовия пазар

Гърция може да се върне на капиталовия пазар

Краткосрочната цел на Гърция е да се върне на пазара на облигации и това ще бъде възможно, дори ако облигациите ѝ не бъдат включени в програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на активи. Това заяви гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос, цитиран от Ройтерс в четвъртък.

Правителствата от еврозоната очертаха на 15 юни нови детайли за евентуално облекчаване на гръцкия дълг и одобриха отпускане на кредитен транш от 8,5 млрд. евро, приключвайки прегледа на напредъка по спасителната програма на страната, който се проточи над шест месеца. ЕЦБ обаче заяви, че все още условията не са подходящи да включи Гърция в програмата си за количествено облекчаване (QE), която предвижда изкупуване на облигации.

"Гръцкото правителство има цел в краткосрочен до средносрочен план и това, разбира се, е достъп до пазара и . . . възможност със или без количествено облекчаване", каза министърът.
Цакалотос заяви, че Атина скоро ще представи на инвеститорите стратегията си за връщане на пазара за облигации - първото от 2014 година. Целта обаче е това да не е еднократен опит, подчерта министърът на конференция в Атина.

"Не искаме да избързваме твърде много. . . когато го направим, искаме пазарите да знаят, че това е част от стратегия", посочи той.

По думите му включване в програмата за количествено облекчаване би помогнало на гръцките банки, но до голяма степен това има символично значение.

Цакалотос заяви, че е "напълно уверен", че Гърция ще отчете добър растеж през 2017 и 2018 година, но целта на страната е да гарантира, че този растеж е устойчив.

На същата конференция ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Клаус Реглинг призова Гърция да се придържа към реформите и изрази увереност, че Атина ще се върне на пазарите на облигации преди края на спасителната програма през 2018 година.

Споделяне

Още от Бизнес