Гърция може временно да излезе от "Шенген", ако не подобри охраната на границите си

Австрия уведоми Македония да се подготви "напълно да спре" потока от Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС постави ултиматум на Гърция до три месеца да се справи със "сериозните пропуски" в управлението на границите си или ще бъде подложена на нов граничен контрол от другите страни членки на "Шенген".

Според ЕС ситуацията по морската граница на Гърция с Турция излага на опасност шенгенското пространство.

Атина има месец да изготви план за действие, а до три месеца трябва да съобщи какво е постигнала. За това време тя трябва да изпълни 50 препоръки на Брюксел за затягане на проверките по границата.

Ройтерс отбелязва обаче, че както броят, така и характерът им, са такива, че изглежда невъзможно прилагането им в отредения срок.

Това означава, че става съвсем реална възможността за безпрецедентно задействане на правилата, позволяващи на останалите страни от Шенген да възстановят граничния контрол за срок до 2 години.

Понеже Гърция няма сухопътна граница с останалите от споразумението, паспортният контрол ще бъде възстановен по пристанища и летища.

Представители на ЕС и дипломати обясняват пред "Ройтерс", че целта на решението не е да бъде изолирана или обвинявана Гърция, а по-скоро да се гарантира, че граничният контрол, който вече въведоха други страни в Европа – включително между Германия и Австрия – ще може да продължи да действа без нарушаване на правилата.

Aвстрия предупреди Македония да се готви да спре потока от Гърция

В петък Австрия уведоми Македония да се подготви "напълно да спре" потока от имигранти през южната си граница с Гърция, съобщи "Ройтерс".

Причината е, че Виена предупреди за същата мярка по своите граници в рамките на следващите няколко месеца.

В последните дни на януари австрийският вътрешен министър Йохана Микл-Лайтнер заяви, че ако не бъде обезопасена външната граница на ЕС - гръцко-турската граница, външната граница на ЕС ще се премести към Централна Европа. Тя дори заплаши Гърция с изключване от Шенген, на което Атина реагира остро.

Според законодателството на ЕС граничен контрол може да бъде въвеждан временно до 6 месеца.

Този период обаче може да бъде удължен до 2 години, ако границите на Гърция, които се явяват външни за ЕС, бъдат възприети като заплаха за свободното шенгенско пространство.

Гърция е главната "врата“, през която бежанците влизат в Европа. Имигрантската криза се превърна в най-голямата на Стария континент след края на Втората световна война. През изминалата година 850 000 бежанци пристигнаха в Гърция.

Проверката на ЕК по гръцките граници установи, че има сериозни пропуски в изпълнението на външния граничен контрол.

Според ЕК страната се е провалила по отношение на задоволителното регистриране и сваляне на отпечатъци от мигранти, които са влезли на територията на Гърция от Турция.

Макар докладът да признава, че гръцките власти са подложени на натиск, в него се посочва, че процедурата по идентификация и регистрация на нелегални мигранти не е ефикасна, че пръстовите отпечатъци не са вкарвани системно в базата данни и че документите за пътуване не били проверявани достатъчно обстойно за това дали са истински.

Разходите на Гърция за мигрантите може да стигнат 1 млрд. евро

Предупреждението към Гърция идва на фона на предприетата от НАТО операция по патрулиране в Егейско море, която има за цел да спре трафикантите, превозващи бежанци и мигранти от Турция до Гърция.

Усилията за справяне с бежанската криза може да струват на Гърция през тази година над 1 милиард евро, или над 0.5% от БВП на страната, пише в петък вестник "Катимерини", като цитира предупреждението на министъра за миграцията Янис Музалас пред парламента.

По-рано централната банка на Гърция оцени разходите за мигрантите на 600 милиона евро.

Междувременно премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба, заяви, че ще участва в срещата на Вишеградската четворка в Прага във връзка с мигрантската криза и ще препотвърди вече изразената българска позиция за необходимост от засилена охрана на външните граници на ЕС.

Борисов и Станишев се разбрали да се повдигне пак въпросът за Шенген

Борисов е разговарял и с председателя на ПЕС Сергей Станишев. Двамата са обсъдили развитието на обстановката в Европа в контекста на мигрантската криза и предприеманите мерки на национално и европейско равнище за ограничаване на въздействието ѝ.

Борисов и Станишев са разгледали и въпроса за членството на България в Шенген. Те са изразили общото мнение, че обстановката в ЕС в последните години доказва необходимостта от връщане на темата на дневен ред, още повече, че България всекидневно доказва способността си да осъществява ефективен контрол върху външни граници на Съюза.

"Удовлетворен съм, че с г-н Станишев имаме еднакви разбирания по темите, които са значими за българския национален интерес. Смятам за правилно лидерите на големи партии да сме единни по тях“, коментира премиерът Бойко Борисов, цитиран от МС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа