mediapool.bg Ти си това, което четеш

Гърция национализира двете си най-големи банки

Националната банка на Гърция и Юробанк ще бъдат рекапитализирани и после продадени
13:17 | 08 април 2013 | 14 коментара

Двете най-големи гръцки частни банки - Националната банка на Гърция (National bank ot Greece) и Юробанк Ергасиас (Eurobank Ergasias) преминават под контрола на Фонда за финансова стабилност, което на практика означава, че двете кредитни институции се национализират, съобщиха в понеделник гръцките информационни издания.

Така Фондът за финансова стабилност става основен акционер в Национална банка на Гърция и Юробанк Ергасиас. Той ще трябва да реши дали в бъдеще двете банки ще се слеят или ще бъдат продадени.

Решението за преминаване на двете банки под държавен контрол е било взето от тройката европейски кредитори и правителството на премиера Андонис Самарас.

През февруари втората по големина търговска банка в страната Юробанк Ергасиас стана собственост на Национална банка на Гърция. Процедурите по сливането им не са приключили, а след решението от вчера те се замразяват.

Преминаването към Фонда за финансова стабилност е следствие от невъзможността на ръководствата на двете банки да осигурят 10 на сто увеличаване на акционерния капитал от частни лица с цел рекапитализация.

Двете банки притежават две от българските банки, които са в топ 5 по големина на активите: Обединена българска банка (ОББ) е 100% собственост на Националната банка на Гърция, а Пощенска банка - на Юробанк Ергасиас.

Депозитите в Национална банка на Гърция и Юробанк Ергасиас не са застрашени, заяви днес говорителят на гръцкото правителство Симос Кедикоглу пред телевизия "Антена".

Телевизия коментира, че решението за поотделна рекапитализация на Национална банка на Гърция и Юробанк Ергасиас ще промени съотношението на силите на вътрешния пазар. Медията уточнява, че първоначалният план е бил двете банки да се рекапитализират заедно след финализиране на юридическите процедури по сливането им, което трябваше да стане през юни.

При сегашните условия всяка от четирите банки в Гърция - Национална банка на Гърция, Юробанк Ергасиас, Алфа банк (Alpha bank) и Пиреос банк (Pireus bank) ще се рекапитализира поотделно. За последните две банки процедурите вече са започнали.

От централната банка уточниха, че рекапитализацията ще протече нормално и ще приключи преди края на април. Стабилността на банковата система е напълно подсигурена, подчертават от централната банка..

Уверения, че депозитите в гръцките банки са напълно сигурни даде по-рано и финансовият министър Янис Стурнарас.

За рекапитализация на банковия сектор в Гърция са предвидени 50 милиарда евро, които са част от програмата за международна финансова помощ.

Още по темата
Още от Бизнес