Гърция не бърза да ни върне чиниите

Гърция не възнамерява незабавно да върне колекцията от сребърни византийски чинни на България, съобщи АФП във вторник. Причината е, че няма доказателство, че те нелегално са били изнесени от страната,

Миналата седмица българската прокуратура поиска официално от гръцките власти на страната ни да ѝ бъдат върнати деветте сребърни чинии, намиращи се в три гръцки музея,  откупени от тях през 2003 г. за около 2 млн. евро. Те са част от съкровище от 13 уникални чинии от XIV в., без аналог досега в световната история, което е било открито до днешен Пазарджик през 2000 г. и разпродадено от иманяри в чужбина. Според българската прокуратура чиниите са от съкровище на алански владетел, който се е заселил по българските земи по време на управлението на Светослав Тертер.    

Чинията, която беше предложена на търг в “Кристис” миналата година, също е част от съкровището. Българските прокурори смятат, че останалите три чини също се намират във Великобритания.

“Ако България ни предостави доказателство, че тези предмети са били откраднати, то ние незабавно ще ги върнем, но до момента няма подобни данни”, заяви Ангелос Деливориас, директор на музея “Бенаки” в Атина, където са изложени част от антиките.

Българското правосъдие заявява, че разполага със свидетелските показания на местен трафикант, според които съдовете са били изнесени нелегално от страната. 

Явно има някакво объркване, тъй като сервизът, с който разполагаме, датира от ХІІ век и, ако той наистина идва от България, той е бил намерен там около 1903 г. - период, през който не е действало законодателството срещу трафика на антики, изтъква Деливориас.

Предмети от същия сервиз се пазят в Кабинета за медалите в Париж, от който по мое знание, България не е искала нищо, добавя той.

Сервизът, намиращ се в гръцкия музей, е бил купен от анонимен колекционер. Според Деливориас, той е принадлежал на влиятелно византийско семейство, може би императорско семейство или на семейство на принц.

Споделяне

Още по темата

Още от България