Гърция не е изпълнила 210 от 300 цели за икономии

Опашка пред бюро за безработни в Атина, през април безработицата в Гърция достигна 22.5%

Предварителният доклад на Тройката международни кредитори на Гърция - Европейската комисия, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) - за прилагането на реформите описва катастрофална картина, съобщават германски медии в петък.

Гръцкото правителство не е изпълнило 210 от около 300 цели за икономии от пакета антикризисни мерки, договорен с международните кредитори, съобщава в. "Райнише пост", позовавайки се германски правителствени източници.

При приватизацията тази година ще бъдат изпълнени само две мерки, приходите от които ще бъдат "неудовлетворителни".

От оценката на експертите от Тройката зависи изплащането на следващия транш от помощта за Гърция, припомня "Ханделсблат". Молбите на Атина за повече време за изпълнение на националната програма за икономии, не срещат разбиране в Европейския съюз, заяви германският министър на икономиката Филип Рьослер. "Имам усещането, че търпението на Тройката се изчерпва", каза днес министърът пред радио "Дойчландфунк".

"Събраният опит ме оставя най-малкото скептичен (за способността на Гърция да проведе реформи)", допълни Рьослер.

Александър Добринт, генерален секретар на Християнсоциалния съюз (ХСС), който е коалиционен партньор на управляващия Християндемократически съюз (ХДС), пък настоя за бързо излизане на Гърция от еврозоната.

"Гърция има шанс, само ако напусне еврозоната", заяви той в интервю за "Райнише пост".

Същевременно гръцките медии съобщават, че правителството започва драматични съкращения на разходи в размер на 11,7 млрд. евро, по-специално на заплати, пенсии, субсидии за осигурителни фондове, социални разходи и дотации, в рамките на ангажиментите на Гърция, произтичащи от втория спасителен пакет за страната на стойност 130 млрд. евро.

Пакетът със съкращения трябва да бъде финализиран в близките десет дни, за да може на 24 юли мерките да бъдат представени на тройката международни кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ за консултации и одобрение, пише в. "Нафтемборики".

Правителството търси адекватни мерки за икономии, за да осигури тези 11,7 млрд. евро в рамките на средносрочната програма за периода 2013-2014 г., допълва в. "Етнос".

Управляващата коалиция прави всичко възможно, за да може тези мерки да са сравнително по-безболезнени. Засега не е известен срокът за прилагане на конкретните мерки. Според меморандума за икономии те трябва да бъдат приложени в периода 2013-2014 г.. За тази година кабинетът не смята да прави повече съкращения, освен да приложи мерките, договорени с кредиторите ощ епрез март, които са в размер на 3 млрд. евро. Тази сума ще бъде събрана от данъци и съкращения на заплати.

Съгласно новото кредитно споразумение за втория спасителен пакет, новото гръцко правителство е длъжно да намали бюджетните разходите с 5,5 на сто от БВП или с 11,7 млрд. евро през 2013-2014 г., което означава по-малко средства за заплати и пенсии, оперативни разходи, субсидии и дотации. С други думи, съкращенията ще са в размер на 5,75 млрд. евро годишно.

Сумата е огромна и трудно ще се намерят "безболезнени" сектори за съкращения, освен ако партньорите на Гърция одобрят исканото от нея изтегляне на срока за бюджетна консолидация от 2014 г. за 2015 или 2016 г.. Подобно разсрочване би облекчило осигуряването на тези средства, смятат наблюдателите.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани