Гърция не може да се справи с имигрантите

Гърция не може да се справи с имигрантите

Гърция достигна критична точка по отношение на силната вълна бежанци и нелегални имигранти, съобщи БНР.

Правителството иска намесата на Европа за решаване на проблема. Жителите по островите се страхуват, че присъствието на имигрантите ще провали туристическия сезон.

Гърция не може да поеме повече имигранти и да им осигури нормални условия на живот. Жителите на островите поискаха от правителството да се предприемат спешни и мащабни мерки по ограничаване достъпа на бежанци и нелегални имигранти. Опозицията обвинява правителството, че е оставило незащитена морската граница на страната. В отговор заместник-министърът по миграционна политика Тасия Христодулупулу съобщи, че се подготвя нов план на национално и на европейско ниво, за да се осигурят места за пребиваване на бежанците, по всяка вероятност по островите и в областта Атики.

Само за два дни в Гърция са влезнали 800 имигранти, а в рамките на месец те са над 6 хиляди. Медиите коментират, че реалният брой е много по-голям и ситуацията е извън контрол. Проблемът трябва да се реши на европейско ниво, допълват от правителството.

За цената на нелегалния трансфер до гръцкия бряг съобщи Мохамед Хасан, председател на организацията на имигрантите от Судан:

Всички нелегални имигранти от Судан са платили по 3 хиляди долара, за да ги прехвърлят в Гърция, а тези, които идват със семействата - по 6 хиляди долара.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?