Гърция не планира нови заеми

Гърция няма да има нужда от нови заеми, нито от нови мерки за икономии, каза финансовият министър на страната Янис Стурнарас след заседанието на Еврогрупата в Люксембург в понеделник, пишат гръцките вестници, цитирани от БТА.

Финансовата дупка в гръцкия бюджет ще варира между 10.5 и 10.8 млрд. евро от средата на 2014 г. до 2016 година

Вестник "Катимерини" цитира Стурнарас, който казва, че финансовите нужди на Гърция могат да бъдат покрити без трети заем, а в рамките на съществуващата спасителна програма.

Гърция вече направила предложения на партньорите си, предвиждащи мерки за разсрочване на облигациите, притежавани от централните банки на еврозоната, както и на облигациите, издадени от гръцката държава за банките в страната. В тях се визира също и възможност за използване на неусвоените капитали от фонда за финансова стабилност.

”Забравете за повече бюджетни мерки, Гърция не само не се стреми към нов заем от еврозоната, а даже не обсъжда нови мерки за икономии”, допълва Стурнарас.

В. "Нафтемборики" отбелязва, че на срещата на Еврогрупата членът на управителния съвет на Европейската централна банка Йорг Асмусен е изключил като решение разсрочването на облигации, за да бъде уреден въпросът с финансовата дупка на гръцката спасителна програма.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?