Гърция не приема разделянето на България от Румъния

Гърция не приема варианта България да се присъедини по-рано към ЕС от Румъния, макар че е много по-напреднала в подготовката си за европейско членство. Това стана ясно от изявлението на гръцкия премиер Костас Симитис след срещата му с българския държавен глава Георги Първанов в Атина.

Позицията на Симитис съвпадна с последните сигнали от Брюксел непосредствено преди представянето на годишните доклади на Европейската комисия, че София и Букурещ окончателно са пакетирани и ще бъдат приети едновременно в съюза.

Пред българските медии Симитис заяви, че разделянето на България и Румъния по отношение на крайната дата на членство в ЕС не би било целесъобразно. По думите на гръцкия премиер, подобно разделение би създало проблеми. Той прогнозира, че едва ли това ще се наложи.

Изявлението на Симитис бе в отговор на въпрос за гръцката позиция за евентуално разделяне на България и Румъния при положение, че и в последния доклад за напредъка на северната ни съседка тя не е призната за действаща пазарна икономика.

По същата тема българският президент Георги Първанов смекчи тона от вчера и като повтори, че страната ни държи на спазването на принципа за индивидуална оценка, изрази надежда, че Румъния ще навакса темпото и ще постигнем крайната цел - членство през 2007-ма. Това би било добре и за региона, и за Европа, каза Първанов.

Вчера Георги Първанов за първи път открито изрази опасение, че България може да не успее да приключи в срок преговорите с ЕС и причина за това ще е пакетирането ни с изоставаща Румъния. Без да назовава северната ни съседка, президентът заяви притеснението си, че може би няма да бъде спазен индивидуалния подход в оценката на европейските ни партньори, от което ние ще станем жертва.

Той заяви още, че не е убеден, че докладът на Европейската комисия ще отговори на очакванията на България за край на преговорите през 2004 г.

Точно обратното бе мнението на финансовия министър Милен Велчев, при завръщането му от Брюксел днес. В отговор на въпрос Велчев каза, че по негово мнение България и Румъния не са в една група. Идеята е и двете страни да бъдат приети през 2007 г., но в доклада са широко застъпени и досегашните тези, че всяка страна ще се движи според своите заслуги и според възможностите си, посочи той.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?