Гърция няма да иска нова спасителната програма, готви свой собствен план

Евклидис Цакалотос

Гърция очаква "да приключи начисто" с официалните кредитори, когато международната ѝ спасителна програма изтече през август, и няма причини да поиска предпазна кредитна линия, заяви финансовият министър Евклидис Цакалотос в интервю за Ройтерс.

Вместо това страната изгражда свой собствен защитен буфер, който заедно с неизползваните европейски спасителни средства ще може да покрие нуждите на Гърция "за повече от година", ако е необходимо, посочи той.

Цакалотос заяви, че в близките месеци страната ще подготви собствен план за периода след края на спасителната програма, който ще акцентира върху реформите, социалната политика и растежа.

Министърът добави, че скоро ще започнат дискусии с кредиторите от еврозоната за облекчение на дълга, както и относно френско предложение за свързване на дълговото преструктуриране с икономическите резултати.

"Чувстваме, че сме изградили доверие през последните три години", изтъкна Цакалотос.

Гърция е на път да излезе от дълговата криза, която вкара икономиката ѝ в най-голямата депресия от десетилетия и заплаши с разрив еврозоната. Страната получи рекордните 260 милиарда евро в рамките на серия от спасители програми от 2010 г. насам.

Атина обаче все още има дългово бреме от 178 процента от брутния вътрешен продукт и някои европейски лидери смятат, че няма да може да продължи напред сама без облекчение на дълга и без стендбай кредитна линия.

Една предпазна кредитна линия обаче би била обвързана с допълнителни изисквания, затова Гърция подготвя свой собствен план, отбелязва агенцията.

Според Цакалотос планът на Гърция за следспасителния период ще покаже на кредиторите и пазарите, че страната вече държи програмата за бъдещите реформи и стратегии за растеж в собствените си ръце.


"Смятаме до Великден да подготвим наш собствен план, за да покажем както на институциите, така и на пазарите, че това е нашата собствена програма ..., тя не ни е наложена, не е въпрос на компромис", посочи Цакалотос.

Министърът отбеляза, че икономиката излиза от затрудненото положение и страната е готова да се изправи на собствените си крака скоро.

"Ние превишаваме нашите фискални цели, икономиката се възстановява", изтъкна той.

Очаква се Гърция и нейните кредитори да обсъдят предложен от Франция механизъм, който беше представен през юни и свързва дългото облекчение с нивото на растеж на Гърция. Икономиката се очаква да нарасне с до 2,5 процента тази и следващата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа