Гърция няма да компенсира българските превозвачи за граничната блокада

Гърция не планира изплащането на компенсации на българските превозвачи заради блокирането на ГКПП-а между двете страни в края на януари от протестиращи фермери в южната ни съседка, тъй като това затваряне на границата не може да се счита за междудържавен въпрос. Това заяви гръцкият министър на транспорта Еврипидис Стилиянидис, който в четвъртък се срещна с българския си колега Петър Мутафиев. Всеки превозвач обаче има право да предяви личен иск, както е предвидено в законодателството.

Всички гранични пунктове между България и Гърция бяха затворени в продължение на десетина дни през януари при протести на гръцките земеделци, като загубите за българските превозвачи заради блокадата се изчисляват на близо 10 млн. евро. Това са само преки щети и не включват неустойки по неизпълнени договори, по изчисления на български автомобилни сдружения. Тогава от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) се заканиха да подадат съдебен иск към гръцката държава за компенсиране на щетите от стачката.

По време на срещата между двамата транспортни министри беше подписано споразумение в областта на железниците, според което пътуването с влак от София до Солун ще се съкрати с от 45 до 60 минути. Това ще стане като се създадат две общи гранични жп гари – едната на територията на България, другата – в Гърция. За граничния преход Кулата – Промахон това ще бъде жп гара Кулата, а за граничния преход Свиленград – Дикея – гарата в Дикея. На двете гари ще се поеме двустранната гранична проверка и това ще позволи да се съкрати престоят на границата и съответно времето за пътуване. До 19 дни трябва да се изработят и подпишат правила в изпълнение на споразумението.

Споделяне

Още от Бизнес