Гърция няма да пусне беларуски министър на Олимпиадата

Гърция обяви, че няма да допусне на Олимпийските игри спортния министър на Беларус по настояване на Европейския съюз.

ЕС заяви, че присъствието на Юри Сиваков на игрите в Атина би било "напълно недопустимо", тъй като е обвинен за нарушаване на човешките права.

Името на министър Сиваков е в "черен списък" на Съвета на Европа. Сиваков фигурира в доклад за изчезване на журналисти по времето, когато е бил вътрешен министър.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко отрича обвиненията.

Гръцкото правителство също предприе мерки срещу Сиваков, като отказа да му издаде виза за влизане в Гърция, въпреки че той е акредитиран за игрите в Атина.

"Сиваков няма да бъде допуснат в Гърция. Това е", каза говорителят на външно министерство на Гърция Йоана Ефтимиаду.

В беларуската столица Минск реагираха остро срещу решението на ЕС. Според местното правителство действията срещу Сиваков са незаконни.

"Това е провокация. Всички знаят, че членовете на олимпийските делегации нямат нужда от визи. Техните акредитации им дават правото да влизат в Гърция", заяви говорителят на външно министерство на Беларус Руслан Йешин.

В изявление на Холандското председателство на ЕС се казва, че съобщението, че Сиваков ще води беларуската олимпийска делегация в Атина, е предизвикало загриженост.

"Сиваков е една от ключовите фигури, посочени в доклада на ПАСЕ за изчезнали хора в Беларус", напомня Холандското председателство.

Сиваков беше вътрешен министър през 1999 и 2000 г., когато четирима мъже - бившият вътрешен министър, бившият заместник - председател на парламента, бизнесмен и телевизионен оператор - са изчезнали.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?