Гърция няма проблем с поредния транш от европейската помощ

Гръцкият премиер Андонис Самарас по време на Европейския съвет в Брюксел

Няма проблем с мартенския транш от 2,8 мрд. евро, от който Гърция спешно се нуждае, за да избегне фалит, съобщават гръцките медии в петък.

Уверението е било дадено от Брюксел. Гръцки правителствени източници казали, че Атина ще изпълни в срок условията, поставени от Тройката кредитори (ЕК, ЕЦБ и МВФ), въпреки че след двуседмични разговори кредиторите не можаха да се споразумеят с гръцкото правителство.

Пратениците на Тройката настояваха за повече уволнения в държавния сектор и за вдигане на данъците върху недвижимите имоти - ход, който правителството в Атина засега не иска да предприеме.

В. "Прото тема" цитира говорител на Еврокомисаря Оли Рен, който казал, че извършените от Гърция реформи са надминали очакванията и че резултатите са положителни, макар да предстояло още много работа.

От МВФ също смятат, че на преговорите с Тройката е бил отбелязан значителен напредък.

В. "Етнос" извежда в заглавие думите на премиера Андонис Самарас пред Европейския съвет в Брюксел, че "Гърция страда от безработица -  най-голямата в Европа", като призовал да се даде тласък на усилията за постигане на икономически растеж и за намаляване на безработицата в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?