Гърция обеща край на блокадите през уикенда

Проблемът с блокадите на българо-гръцките граници ще бъде окончателно решен през уикенда, заяви в четвъртък гръцкият заместник-министър на околната среда и енергетиката Йоанис Маниатис.

Към 18 часа в четвъртък граничните пунктове "Кулата - Промахон" и "Илинден – Ексохи" бяха отворени за всички превозни средства. "Капитан Петко войвода - Орменион" ще остане затворен до 19 часа. "Златоград-Ксанти" работи нормално.

Блокадите на пътищата във вътрешността на Гърция също са раздигнати.

Подадените до момента сигнали от фирми в министерството на икономиката за загубите от блокирането на българо-гръцката граница възлизат на 2 милиона лева, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Изчислените по статистически методи щети от нереализиран стокообмен възлизат на около 40 млн. евро.

С Брюксел вече са проведен консултации за стратиране на съдебен иск срещу Гърция пред Европейския съд в Люксембург. За делото от първостепенна важност е представянето на доказателства от фирмите за претърпени щети и пропуснати ползи, подчерта министър Трайков. Той призова браншовите организации да съберат бързо и да обобщят информацията за натрупаните загуби, както е да представят доказателства за тях.

Споделяне

Още от България