Гърция обеща синьо гориво за България до дни

В близките дни Гърция може да започне да доставя газ на България, съобщиха в събота от правителствената информационна служба. Това е било договорено в телефонен разговор между премиера Сергей Станишев и гръцкия му колега Костас Караманлис. Двамата са обсъдили бъдещите доставки на природен газ от Гърция, които по съвместна оценка възлизат на 2 млн. куб. Цената, която ще плаща българската страна, ще бъде дискутирана по-късно

Караманлис е съобщил, че е получил гаранции от гръцката газова компания “Депа” за липсата на технологични проблеми за осъществяването на доставките. Той е разпоредил на компанията да извърши цялата организация за подаване на необходимите количества природен газ за България. Обсъден е и проектът за изграждането на газовата връзка между Димитровград и Комотини.

Гръцкият премиер е заявил, че страната му ще подкрепи искането на България този проект да получи приоритетно финансиране от Европейския съюз. Предстоят разговори на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров с министъра на развитието на Гърция Костас Хадзидакис за уточняване на всички параметри.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?