Гърция обмисля да излезе на пазарите преди 27 юли

Гърция обмисля да излезе на пазарите преди 27 юли

След като получи поредния транш от 7,7 млрд. евро, гръцкото правителство смята, че вече са назрели условията за излизане на страната на пазарите. За целта управляващата коалиция възнамерява да емитира още следващата седмица нова облигация в размер на 2 до 4 млрд. евро, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА във вторник. Атина иска да се възползва от възникналата положителна конюнктура за нея до 27 юли, когато се очаква МВФ да вземе решение за участие в гръцката спасителна програма.

Решението на фонда ще бъде съпроводено от анализ за устойчивостта на гръцкия дълг. Смята се, че при конкретизиране на мерките за облекчаване на гръцкия дълг, за което настоява МВФ, Гърция ще получи от фонда още близо 2 млрд. евро.

Най-вероятно в анализа дългът на Гърция ще бъде определен като неустойчив, което ще даде основание на институцията да се присъедини към гръцката програма, посочва изданието.

Ръководителя на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Клаус Реглинг казал по повод на отпуснатия вчера на Гърция пореден транш, че "моментът е добър, за да може Гърция да развие една цялостна стратегия за завръщане на пазарите".

Програмата за Гърция приключва в края на август 2018 г., а опитът, който имаме с останалите страни свидетелства, че излизане на пазарите е възможно много преди края на програмата, казал Реглинг, като добавил, че Гърция отсъства от пазарите от 2009 г. с едно изключение през 2014 г.

За целта той приканил Гърция да изработи стратегия за завръщане на пазарите.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?