Гърция обмисля да изпрати свои ракети Пейтриът за защита на Турция

Въпреки призивите за мирно уреждане на иракската криза, тимпаните на войната бият все по-силно.

Разполагането на американско-британски сили и подготовката на други страни за военната операция - като Турция, които въпреки демонстрираното на думи противопоставяне ще сътрудничат при евентуални военни операции, оформят една доста сложна картина за правителството в Атина.

Предоставянето на улеснения като например използването на гръцкото въздушно пространство и на базата в Суда на о. Крит, произтичат от съюзническите ангажименти на Гърция.

В същото време с цел да укрепи стратегическата си роля Атина проучва възможността за предоставяне на сили. Гръцки сили на бойната поле в Ирак естествено няма да бъдат изпратени. Високопоставен представител на гръцките въоръжени сили лансира предложение, което предвижда в случай на война защитата на Турция по въздух да се поеме от гръцките ракети Пейтриът.

Тази и други идеи имат за цел да се търси постигането на частично равновесие на фона на възможно доминиране на Турция след операцията, от една страна, но и повишаване ролята на Гърция, от друга.

Правителството в Атина подкрепя мирното уреждане на иракската криза. За целта то ще продължи консултациите с европейските партньори, САЩ, Русия и други страни. В тези рамки се вмества и предстоящото посещение на гръцкия външен министър Георгиос Папандреу в страни от региона.

Наред с това обаче международната политика не се изчерпва само с поддръжка на желаното, а изисква и реалистичен подход и възможно по-добра експлоатация на постижимото.

На геополитическата шахматна дъска често пъти се налагат хладни, но реалистични действия, продиктувани от националния интерес. Например при разразилата се на думи конфронтация между Франция и Германия от една страна, и САЩ и Великобритания от друга, инстинктивната гръцка реакция е в подкрепа на първите, но въпросът се усложнява, когато се отчете влиянието на всяка от тези страни по значими за Гърция въпроси, като проблемът за Кипър и отношенията с Турция.

Предпочитанието за мира и срещу войната е ясно. За премиера Костас Симитис обаче няма да бъде никак леко да се конфронтира с Вашингтон. От тази гледна точка, Симитис е длъжен не само да представи на своя народ желанията на Гърция, но и да го подготви за евентуално деликатно равновесие на силите, което вероятно ще бъде принуден да спазва.

По БТА, заглавието е на mediapool.bg

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?