Гърция обновява три наши болници с 2,45 млн. евро

Гръцкия План за възстановяване на Балканите ще вложи 2,45 млн. евро за модернизиране на сградите и оборудването на три български болници. Това стана ясно в понеделник след среща на българския заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски и гръцкия заместник-министър на външните работи Еврипидис Стилианидис. Двамата обсъдиха реализирането на трансграничните инфраструктурни проекти, включително свързаните с контрола върху нивото на р. Марица и включените в изготвения от гръцката държава План за икономическо възстановяване на Балканите предаде агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Две от въпросните болници се намират близо до границата с Гърция. Проектите са били одобрени от гръцката междуведомствена комисия, посочи Стилианидис. Финансирането е съответно в размер на 1,2 млн. евро, 1,05 млн. евро и - с 200 000 евро.

След срещата българският заместник-министър определи като "отлични" перспективите за развитие на отношенията между Гърция и България, особено в пограничните райони на двете страни.

Стилианидис припомни откриването на новия ГКПП Илинден-Ексохи и подчерта, че двете страни предприемат конкретни стъпки за реализирането на бъдещи

проекти. Сред тях гръцкият заместник-министър посочи подписването на споразумение за откриване на граничния пункт Ивайловград-Кипринос, строежа на пътищата Комотини-Нимфеос-Кърджали и Ксанти-Рудозем, както и сътрудничество и участие на гръцкия строителен сектор в ремонта на пътя Солун-София.

"Има интерес за самофинансиране на проекта от българска страна, а ние от своя страна ще насърчим участието на гръцки строителни фирми", посочи Стилианидис. Гръцката страна започва проучване по линия на Hellenic Aid за създаване на система за навременно предупреждение при покачване нивото на

Марица, като в реализирането на проекта ще участва и българската страна, каза още той.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?